Η ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ: EΠΤΑ ΑΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Τελικά στις 25 Μαρτίου 2010  στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε και στο μεγάλο μέρος κατάφερε και προώθησε την «μεικτή» λύση για την οικονομία της Ελλάδας (δάνεια από ισχυρές χώρες της ευρωζώνης + παρέμβαση του ΔΝΤ). Πολλοί, ακόμη και στο Βερολίνο, αναρωτιούνται για την ιδιαίτερα ανελαστική αυτή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που ο Σαρκοζί, ο Τρισέ ή ακόμα και ο Μπαρόζο ήταν πιό διαλλακτικοί και συναινετικοί απέναντι στο «ελληνικό πρόβλημα» και στον ίδιο τον Παπανδρέου προσωπικά.
Οι λόγοι είναι πολλοί, από πρόσκαιροι οικονομικά μέχρι γεωστρατηγικών προεκτάσεων.
1. Οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι από την Ελλάδα για την συνεχή αναβλητικότητα στην πολύ σημαντική για αυτούς παραγγελία των 40+40 Eurofighters. Σε αυτό αναμφίβολα έχουν κάποιο δίκαιο, γιατί η Ελλάδα μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις για την αγορά αυτή από πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
2. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί, πιέζοντας παρασκηνιακά, να εκτοπίσει την ολοκλήρωση της –επίσης χρόνιας- υπόθεσης BMP-3, ώστε να προωθηθούν στον ελληνικό στρατό τα γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...

Έχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν.... Το 2004, η Δύση ήταν αυτή που είχε παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. Η βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ υπήρξε τότε καθοριστική για την αναρρίχηση στην εξουσία του διδύμου Γιούστσενκο - Τιμοσένκο. Χθες όμως η Δύση και πάλι ήταν αυτή που συνέτριψε πολιτικά εν τη γενέσει την προσπάθεια της Γιούλια Τιμοσένκο να αμφισβητήσει και πάλι τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές.

«Η ψηφοφορία υπήρξε εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατικών εκλογών. Αυτές οι εκλογές υπήρξαν νίκη για κάθε Ουκρανό», δήλωσαν εγγράφως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Καθώς η Τιμοσένκο δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ προχώρησε παραπέρα για να της κόψει κάθε σκέψη πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας: «Τώρα είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να διασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά και εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. 01.03.2010 // οι εισηγήσεις της εκδήλωσης σε VIDEO

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. 01.03.2010 // οι εισηγήσεις της εκδήλωσης σε VIDEO

   

Δείτε σε video τις  εισηγήσεις στο τελευταίο συνέδριο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (01.03.2010) για τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα