02.07.2010: ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ & ΙΟΝΙΟ

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ * 

Στο Ιόνιο, στις 26 Ιουνίου, ξεκίνησαν σε δύο περιοχές τουρκο-αλβανική αεροναυτική άσκηση και άσκηση έρευνας και διάσωσης. Η αλβανική ΥΠΑ ζήτησε από την αντίστοιχη ελληνική ΥΠΑ να εκδώσει ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση των περιοχών αυτών στον διεθνή εναέριο χώρο, εντός του FIR Αθηνών. Ο κλαυσίγελως αρχίζει από εδώ και πέρα. Η ελληνική φρεγάτα που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας στο Ιόνιο βρίσκεται εκτός ενεργείας, ενδεχομένως στην Κέρκυρα. Ετσι η παρακολούθηση της τουρκο-αλβανικής άσκησης έχει ανατεθεί σε ξύλινο παλαιό ναρκαλιευτικό σκάφος, το οποίο βεβαίως κινείται με ταχύτητα χελώνας.

02.07.2017: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ....

Η Άγκυρα στέλνει τον τουρκικό στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουνίου, που θα ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για το κυπριακό στην Ελβετία. Οι Τούρκοι θα ασκούνται δίπλα από τα κυπριακά πλοία θα που πραγματοποιούν έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, σε απάντηση της NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για τις έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων. Τα πράγματα δυσκολεύουν, και τα ελληνικά Επιτελεία και ειδικά το ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις.

02.09.2011: KYΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ;

του Γεωργίου Σέκερη*

Τον Αύγουστο 1976 και τον Μάρτιο 1987, ενδίδοντας στην τουρκική στρατιωτική πίεση εξ αφορμής της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα υπέστη οδυνηρή μείωση, τόσο του διεθνούς γοήτρου της, όσο και της στενά συνδεδεμένης με αυτό διαπραγματευτικής της ικανότητας. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο ευνοούσε τις θέσεις μας, την καθοριστική στιγμή της αντιπαράθεσης οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, αντιστοίχως,  αναδιπλώθηκαν.

02.09.2010: ''ΑΡΣΗ'' TOY TOYΡΚΙΚΟΥ CASUS BELLI;

Ανταλλάγματα για την άρση του casus belli ζητά τελικά η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας την άποψη όσων υποστηρίζουν πως τα περί ''μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες'' (μέρος της θεωρίας Νταβούτογλου) προκύπτουν μόνον κατόπιν υποχωρήσεων των γειτόνων και ευθυγράμμισής τους με τις ορέξεις της Άγκυρας. Αυτό ακριβώς συνάγεται από την συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, όπου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επερχόμενες αλλαγές στη Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Όσον αφορά την άρση του casus belli (αυτό που ενδιαφέρει άμεσα την ελληνική πλευρά), για την οποία απαιτείται ειδικό ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Νταβούτογλου ήταν σαφής.

02.09.2012: ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ...

Με ένα περίεργο άρθρο από την εφημερίδα ''International Herald Tribune'', ουσιαστικά στην "γραμμή" του Richard Morningstar, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, ουσιαστικά επιχειρείται από αμερικανικής πλευράς να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να για προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει. Aναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας που διατηρεί στενές σχέσεις με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (βασικά εκφράζει τις θέσεις του σε όλα τα ζητήματα): ''Τι θα συμβεί αν η Τουρκία και το Ισραήλ, τα βρουν με κάποιο τρόπο και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό του Mavi Marmara και μετα στείλει τους αγωγούς αερίου απευθείας στην Τουρκία; Πολύ απλά η Κύπρος δεν θα έχει πλέον τίποτα!''  

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις