03.06.2011: ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Τη μοιρασιά του Αιγαίου ανοίγουν με έμμεσο τρόπο οι Τούρκοι, εμπλέκοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην προεκλογική τους αντιπαράθεση. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οσμάν Κορουτούρκ, όπως επισημαίνει ο σημερινός ''ΕΛ. ΤΥΠΟΣ'', κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να διευκρινίσει αν στις διερευνητικές επαφές οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία 80 – 20 όσον αφορά στα ποσοστά της κάθε χώρας, Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, για την υφαλοκρηπίδα.

 

03.06.2011: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΣΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Τά γεγονότα τρέχουν µέ ἰλιγγιώδη ταχύτητα καί στήν προµετωπίδα τους πάντα βρίσκεται τό οἰκονοµικό τέλµα στό ὁποῖο µᾶς βούτηξε ἡ λεγόµενη καί «ἑλληνική κυβέρνηση». Ὅµως λίγο πίσω ἀπό αὐτά τά ζητήµατα βρίσκονται καί ἄλλα, ἐξίσου σοβαρά, ὅπως εἶναι τό µειονοτικό τῆς Θράκης, πού δείχνει νά ἔχει ξεφύγει ἀπό κάθε ἐθνικό ἔλεγχο. Πρίν τεκµηριώσουµε τήν ἀνωτέρω ἐκτίµηση, σηµειώνουµε ἕνα χαρακτηριστικό µικροσυµβάν στήν Ξάνθη.

03.06.2016: ΥΠΟΥΛΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ - ΑΙΓΑΙΟ

του Δημήτρη                                                                                                                                                             Κωνσταντακόπουλου*

Για μια φορά τουλάχιστον, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε την αλήθεια! Πλησιάζουμε, είπε, στο τέλος του Γολγοθά. Εν τη ρύμη του λόγου του ξέχασε μάλλον ότι ο Γολγοθάς τελειώνει με τη Σταύρωση. Ο κ. Αναστασιάδης, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, είναι μαχητής. Αγωνίστηκε με πάθος το 2004 υπέρ της υιοθέτησης του Σχεδίου Ανάν, που προέβλεπε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο. Θα ήθελε να το κάνει και τώρα, αλλά του «χαλάει τη σούπα» το γεγονός ότι οι υπήκοοί του, ακόμα και οι κομματικοί του φίλοι, δίνουν μεν ενίοτε την εντύπωση ότι τελούν σε «χειμερία νάρκη», αλλά, κάπου κάπου, όμως, φαίνεται ότι ξυπνάνε απότομα.

03.06.2013: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΚΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΣΜΟΣ

του Σταύρου Καρκαλέτση*

«Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη!» Ποιος το λέει αυτό; Ακόμα δεν το είπε η Ρεπούση, την πρόλαβε το βιβλίο Ιστορίας το οποίο διδάσκεται σήμερα στις δύο μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού δημοτικού σχολείου. Και αφού η Ελλάδα «είναι  αδύναμη» για την ειρήνη, ποιόν προτείνει το βιβλίο να «επιληφθεί» του θέματος; Την ίδια την Τουρκία, βεβαίως βεβαίως, αφού λίγο πιο κάτω, το ίδιο βιβλίο εμποτίζει καταλλήλως τους τουρκόπαιδες: «Η ειρήνη  είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή  των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία». Το παραπάνω δεν είναι μεμονωμένη εξαίρεση. Ολόκληρη την τουρκική εκπαίδευση διαπερνά  ένα σκληρό, και δηλητηριώδες, βέλος ανθελληνισμού. Από το νηπιαγωγείο μέχρι τις στρατιωτικές σχολές, ο ανελέητος επεκτατισμός υπάρχει παντού και κανονικά! Βιβλία που τιτλοφορούνται «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» περιλαμβάνουν  ισχυρισμούς που μπορεί να μην αντέχουν σε στοιχειώδη ιστορική κριτική, αλλά στις εύπλαστες συνειδήσεις των νέων της Τουρκίας εισβάλλουν ως «εκπαιδευτικός Αττίλας»...

03.10.2011: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

του Ευστάθιου Κουτσουράκη*

Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε μεγάλο βαθμό, στην πολιτική προώθησης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται η δυνατότητα της Ελλάδος να χαράξει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική που θα συνδυάζει εναλλακτικές πολιτικές, οι οποίες όμως θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις