ΕΚΘΕΣΗ RAND: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Σταύρος Καρκαλέτσης, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών ερευνών RAND, που συντάχθηκε στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου, παρουσιάζει ως "μεγάλο τον κίνδυνο θερμής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο'', τονίζοντας περαιτέρω πως μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Aνατολή και τον Καύκασο. Ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων αναλύσεων, η αμερικανική έκθεση επαναλαμβάνει, σε εξισωτικές λογικές,  πως ''παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και συνιστούν  απειλή για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο''. Το ίδρυμα RAND επισείει τον αυξημένο κίνδυνο για πιθανό επεισόδιο, εν είδει ''ακριβούς αντιγράφου'' της κρίσης των Ιμίων.

Η πρόκληση Νταβούντογλου

πρόκληση Νταβούντογλου Σε δύο άρθρα του στην εφημερίδα το «Εθνος» ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης πρόσφερε στο ελλαδικό κοινό μια συντομογραφική παρουσίαση του «φαινομένου Νταβούτογλου»: Σκιαγράφησε την προσωπικότητα, τις απόψεις και τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει σήμερα στη διεθνή σκηνή ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η δυναμική των ιδεών του. Η ανάγνωση των άρθρων γεννάει την ανάγκη να ευχαριστήσει κανείς τον καθηγητή Μαρκεζίνη για την εξαιρετικά γόνιμη πρόκληση και τη σοβαρότητα που κομίζουν οι προβληματισμοί του. Κατατίθενται στο κενό, στο τίποτα – η στελέχωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τη σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί αποκλειστικά μικροκομματικές σκοπιμότητες απίθανης φτήνειας, η ανικανότητα και η μικρόνοια καταντούν γραφική την εξωτερική μας πολιτική.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΑΚΗ;

Όλη η Ελλάδα Θράκη;
του Γιάννη Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»

Είναι ασφαλώς πολύ καλά γνωστή η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη Θράκη, η οποία συνδυάζει την παρουσία πληθυσμιακών ομάδων, με κοινό μεν τον ελληνικό τους πολιτισμό, με πλήρως διαφοροποιημένη όμως θρησκευτική ταυτότητα. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως πλούτος και συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή αυτή, αλλά δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις