06.03.2017: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ

του Χρήστου Καπούτση*

Η αντιμετώπιση μιας σοβαρής εθνικής απειλής θα πρέπει να έχει ιδεολογικο- κομματικό  «χρώμα» ή πατριωτικό (υπερκομματικό); Και σε ποια περίπτωση η Εθνική στρατηγική θα πρέπει να είναι αποχρωματισμένη από ιδεολογικά στερεότυπα και κομματικές στοχεύσεις; Αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα,  πάμε παρακάτω. Στην ερώτηση, αν υπάρχει πιθανότητα ενός «θερμού» (στρατιωτικού) επεισοδίου στο Αιγαίο, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Και μάλιστα, η Ελλάδα, δεν θα είναι η χώρα που θα το προκαλέσει. Η ένταση στο Αιγαίο, είναι σχεδιασμένη από το στενό επιτελείο του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και θα κλιμακώνεται, καθώς θα πλησιάζει η 16η Απριλίου, ημερομηνία Δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όπου εφόσον επικρατήσει το «ΝΑΙ»,  ο  Τούρκος Πρόεδρος θα μετατραπεί σε Σουλτάνο.

23.11.2016: TΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ...

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Η συζήτηση για την προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα F-35 διατηρείται στην επικαιρότητα με δηλώσεις, δημοσιεύματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πολλοί και διάφοροι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Τουρκία θα αποκτήσει F-35! Κάτι που ήταν γνωστό  εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Αυτό που ίσως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα είχε τρεις ευκαιρίες να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ισότιμος εταίρος. Αρνήθηκε και τις τρεις! Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Για λόγους που η ιστορία απέδειξε λίγα χρόνια μετά η πρόταση απορρίφθηκε. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε σε ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του “ευρωπαϊκού” Eurofighter. Η απόφαση ήταν κι αυτή ενταγμένη στο “όραμα της ΟΝΕ”. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ευτυχώς αν κρίνουμε από την πορεία που έχει το Eurofighter.

25.09.2016: ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Με μια δήλωση περί «κοινού αμυντικού χώρου» Ελλάδας - Αιγύπτου «σφραγίστηκε» η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός μιλώντας ενώπιον υψηλόβαθμων παραγόντων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών είπε ότι «...πλέον Ελλάδα και Αιγύπτος έχουν συστήσει ένα κοινό αμυντικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας,  τρομοκρατίας κτλ». Τις δηλώσεις αυτές ο Π. Καμμένος τις έκανε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Mohammed Saeed Al-Assar.

27.09.2016: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Το F-16 εξακολουθεί να είναι η  «ραχοκοκαλιά» όχι μόνο της  αμερικανικής Αεροπορίας αλλά και πολλών ακόμη Αεροποριών σε Ευρώπη και Ασία. Τα νέα όμως επιτεύγματα της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας Su-35 και Sukhoi Τ-50, έχουν μετατρέψει το αμερικανικό αεροσκάφος σε «απολίθωμα» του παρελθόντος, αναφέρει σε ενδιαφέρουσα ανάρτησή του το Pronews/Defencenet. Δεν είναι μόνο το F-35 που ακόμη δεν έχει σε υπηρεσία αρκετούς αριθμούς, ή το F-22 που οι αριθμοί του είναι ιδιαίτερα  μικροί, το F-16 αλλά και το F-15 εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εργαλείο της αμερικανικής Αεροπορίας κάτι όμως που παραβλέπεται συχνά. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη όμως δεν έχουν καμία ελπίδα εναντίον των νέων ρωσικών...

19.09.2016: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

του Αθανασίου Δρούγου*

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η AVIATION DEVELOPMENT CONFERENCΕ. Επί 25 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάνω από 700 ημερίδες, διασκέψεις, συμπόσια και πιπλ'εονσυνέδρια, με άπειρα θέματα, είτε ως ομιλήτής είτε ως συμμετέχων. Επιπλέον, κάθε χρόνο συμμετέχω σε πάνω από 10 κορυφαία συμπόσια του ΝΑΤΟ, στα οποία μετέχουν ανώτατοι παράγοντες της Συμμαχίας, ανώτατοι συμμαχικοί διοικητές, γνωστές δεξαμενές εγκεφάλων. Άρα μιλώ βάσει στοιχείων και καταθέτω τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις μου: Δεν μπορεί να γίνεται ημερίδα αεροπορικού περιεχομένου, στη συμπλήρωση 15 χρόνων από τις μεγατρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, και να μην γίνεται καμία αναφορά!

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ