23.11.2016: TΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ...

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Η συζήτηση για την προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα F-35 διατηρείται στην επικαιρότητα με δηλώσεις, δημοσιεύματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πολλοί και διάφοροι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Τουρκία θα αποκτήσει F-35! Κάτι που ήταν γνωστό  εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Αυτό που ίσως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα είχε τρεις ευκαιρίες να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ισότιμος εταίρος. Αρνήθηκε και τις τρεις! Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Για λόγους που η ιστορία απέδειξε λίγα χρόνια μετά η πρόταση απορρίφθηκε. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε σε ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του “ευρωπαϊκού” Eurofighter. Η απόφαση ήταν κι αυτή ενταγμένη στο “όραμα της ΟΝΕ”. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ευτυχώς αν κρίνουμε από την πορεία που έχει το Eurofighter.

27.09.2016: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Το F-16 εξακολουθεί να είναι η  «ραχοκοκαλιά» όχι μόνο της  αμερικανικής Αεροπορίας αλλά και πολλών ακόμη Αεροποριών σε Ευρώπη και Ασία. Τα νέα όμως επιτεύγματα της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας Su-35 και Sukhoi Τ-50, έχουν μετατρέψει το αμερικανικό αεροσκάφος σε «απολίθωμα» του παρελθόντος, αναφέρει σε ενδιαφέρουσα ανάρτησή του το Pronews/Defencenet. Δεν είναι μόνο το F-35 που ακόμη δεν έχει σε υπηρεσία αρκετούς αριθμούς, ή το F-22 που οι αριθμοί του είναι ιδιαίτερα  μικροί, το F-16 αλλά και το F-15 εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εργαλείο της αμερικανικής Αεροπορίας κάτι όμως που παραβλέπεται συχνά. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη όμως δεν έχουν καμία ελπίδα εναντίον των νέων ρωσικών...

19.09.2016: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

του Αθανασίου Δρούγου*

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η AVIATION DEVELOPMENT CONFERENCΕ. Επί 25 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάνω από 700 ημερίδες, διασκέψεις, συμπόσια και πιπλ'εονσυνέδρια, με άπειρα θέματα, είτε ως ομιλήτής είτε ως συμμετέχων. Επιπλέον, κάθε χρόνο συμμετέχω σε πάνω από 10 κορυφαία συμπόσια του ΝΑΤΟ, στα οποία μετέχουν ανώτατοι παράγοντες της Συμμαχίας, ανώτατοι συμμαχικοί διοικητές, γνωστές δεξαμενές εγκεφάλων. Άρα μιλώ βάσει στοιχείων και καταθέτω τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις μου: Δεν μπορεί να γίνεται ημερίδα αεροπορικού περιεχομένου, στη συμπλήρωση 15 χρόνων από τις μεγατρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, και να μην γίνεται καμία αναφορά!

25.09.2016: ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Με μια δήλωση περί «κοινού αμυντικού χώρου» Ελλάδας - Αιγύπτου «σφραγίστηκε» η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός μιλώντας ενώπιον υψηλόβαθμων παραγόντων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών είπε ότι «...πλέον Ελλάδα και Αιγύπτος έχουν συστήσει ένα κοινό αμυντικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας,  τρομοκρατίας κτλ». Τις δηλώσεις αυτές ο Π. Καμμένος τις έκανε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Mohammed Saeed Al-Assar.

10.06.2016: ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ > ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΜΠΑΖΕΙ!

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς τη συμπλήρωση 18μηνου. Για να μην πολυλογούμε με βαθυστόχαστες αναλύσεις, στον χώρο της Εθνικής Άμυνας το συμπέρασμα είναι ένα: το καράβι μπάζει νερά κι όλοι τρέχουν να κλείσουν τρύπες με “μπαλώματα”.Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν συνεχίσουμε έτσι, απλά θα ΄χει ίσως μια μικρή καθυστέρηση: το πλοίο θα βουλιάξει. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος χρωστούν την παραμονή τους στη Βουλή σε μεγάλο βαθμό στους στρατιωτικούς. Στους οποίους υποσχέθηκαν τα αυτονόητα: υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στο 100%,προσπάθεια -τουλάχιστον- για να επέλθει η στοιχειώδης αξιοκρατία στο στράτευμα, λύση κάποιων -έστω- καθημερινών προβλημάτων των στρατιωτικών.

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ