25.09.2016: ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Με μια δήλωση περί «κοινού αμυντικού χώρου» Ελλάδας - Αιγύπτου «σφραγίστηκε» η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός μιλώντας ενώπιον υψηλόβαθμων παραγόντων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών είπε ότι «...πλέον Ελλάδα και Αιγύπτος έχουν συστήσει ένα κοινό αμυντικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας,  τρομοκρατίας κτλ». Τις δηλώσεις αυτές ο Π. Καμμένος τις έκανε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Mohammed Saeed Al-Assar.

19.09.2016: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

του Αθανασίου Δρούγου*

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η AVIATION DEVELOPMENT CONFERENCΕ. Επί 25 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάνω από 700 ημερίδες, διασκέψεις, συμπόσια και πιπλ'εονσυνέδρια, με άπειρα θέματα, είτε ως ομιλήτής είτε ως συμμετέχων. Επιπλέον, κάθε χρόνο συμμετέχω σε πάνω από 10 κορυφαία συμπόσια του ΝΑΤΟ, στα οποία μετέχουν ανώτατοι παράγοντες της Συμμαχίας, ανώτατοι συμμαχικοί διοικητές, γνωστές δεξαμενές εγκεφάλων. Άρα μιλώ βάσει στοιχείων και καταθέτω τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις μου: Δεν μπορεί να γίνεται ημερίδα αεροπορικού περιεχομένου, στη συμπλήρωση 15 χρόνων από τις μεγατρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, και να μην γίνεται καμία αναφορά!

01.06.2016: EFES 2016 > ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Ερντογάν, περιστοιχιζόμενος από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης “Efes-2016” που έγινε στα παράλια της Σμύρνης και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η άσκηση των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων “Efes-2016” είναι αποβατική και στόχο έχει τα ελληνικά νησιά. Πάνω σε αυτό το σενάριο αναπτύχθηκαν, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, διάφορες στρατηγικές για την άμεση επέμβαση και κατάληψη ελληνικού εδάφους με συνδρομή δυνάμεων από θάλασσα και αέρα.

10.06.2016: ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ > ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΜΠΑΖΕΙ!

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς τη συμπλήρωση 18μηνου. Για να μην πολυλογούμε με βαθυστόχαστες αναλύσεις, στον χώρο της Εθνικής Άμυνας το συμπέρασμα είναι ένα: το καράβι μπάζει νερά κι όλοι τρέχουν να κλείσουν τρύπες με “μπαλώματα”.Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν συνεχίσουμε έτσι, απλά θα ΄χει ίσως μια μικρή καθυστέρηση: το πλοίο θα βουλιάξει. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος χρωστούν την παραμονή τους στη Βουλή σε μεγάλο βαθμό στους στρατιωτικούς. Στους οποίους υποσχέθηκαν τα αυτονόητα: υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στο 100%,προσπάθεια -τουλάχιστον- για να επέλθει η στοιχειώδης αξιοκρατία στο στράτευμα, λύση κάποιων -έστω- καθημερινών προβλημάτων των στρατιωτικών.

02.02.2016: ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΓΝΩΜΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ

Tο αφιέρωμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, με τη συνεργασία των ανθρώπων του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., στο νέο μοντέλο άμυνας στο Αιγαίο (στατική άμυνα με χρήση προωθημένων συστοιχιών εδάφους επιφανείας και  εδάφους αέρος αντί για αγορές νέων μαχητικών αεροσκαφών και ναυπηγήσεις νέων κύριων σκαφών επιφανείας), έχει προκαλέσει αίσθηση και συζητήσεις. Συνεχίζουμε με τις γνώμες ειδικών, είτε από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων είτε από αυτόν των διεθνών σχέσεων. Το ερώτημα που τους απευθύναμε:

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ