29.01.2014: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

H επιθετικότητα των Αζέρων, στους οποίους εκχωρήσαμε με περίσσια αφέλεια μέρος του ενεργειακού μας δυναμικού, απειλεί ξανά την ασφάλεια στην περιοχή του νότιου Καυκάσου. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ανταλλάσουν πυρά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Όλα αυτά τη στιγμή που στο Παρίσι στις 23 και 24 Ιανουαρίου είχαν συναντηθεί οι υπουργοί εξωτερικών της Αρμενίας Edward Nalbandian και του Αζερμπαϊτζάν  Elmar Mammadyarov, κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE ) προκειμένου να συζητηθεί η διπλωματική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε -από πρώτο χέρι- πως η κλιμακούμενη επιθετικότητα των Αζέρων (που ποτέ δεν χώνεψαν την ήττα τους στο Καραμπάχ) είναι υπεύθυνη για τη νέα κρίση.

18.01.2014: Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

του Γιάννη Πετρίδη*

Όπως και στην μητροπολιτική Ελλάδα, ομοίως και στην Κύπρο η άμυνα έχει στοχοποιηθεί από εξωγενείς παράγοντες: Τρόικα, ΔΝΤ και διαφόρων ειδών «εταίροι», πιέζουν και απαιτούν συρρίκνωση της αμυντικής ισχύος και διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας, δυστυχώς με άκρως αρνητικά αποτελέσματα για την εθνική ασφάλεια.
Στην Κύπρο σταδιακά έχει διαμορφωθεί μια άκρως ανησυχητική κατάσταση, μέσα από την απαξίωση της άμυνας και την εξοπλιστική απραξία. Την ώρα μάλιστα που τα νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο (ενέργεια, φυσικό αέριο, προστασία ενεργειακών κόμβων και ανάγκη ελέγχου ΑΟΖ) απαιτούν ενίσχυση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, σε ευρύτερες του κυπριακού εδάφους περιοχές (πχ θαλάσσια και εναέρια επιτήρηση της μεγάλης σε έκταση κυπριακής ΑΟΖ). Και αντί να προχωρά η Λευκωσία στην πρόσκτηση των κατάλληλων μέσων επιχειρησιακής αναβάθμισης, απαξιώνεται ελλείψει κονδυλίων και το υπάρχον υλικό.

04.01.2014: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

του Ιωάννη Μπαλτζώη*

''Λευκός Αετός  2013'' και  ''Blue Flag 2013''. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους Έλληνες τι είναι αυτά, η συντριπτική  πλειοψηφία δεν θα ξέρει απολύτως τίποτα. Βλέπετε, σε αυτές τις λέξεις που αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις, δεν υπάρχουν λέξεις- κλειδιά, λέξεις που προκαλούν μεγάλες τηλεθεάσεις, όπως Μνημόνιο, Τρόικα,  ΔΝΤ, Μέρκελ, Στουρνάρας, φόροι,  χαράτσι, πλειστηριασμοί, μειώσεις μισθών κλπ, για να ασχοληθούν και να τις προβάλλουν τα εξαρτημένα από την εξουσία ελληνικά ΜΜΕ.  Και όμως στις δύο αυτές ασκήσεις,  ενυπάρχει η απομένουσα πλέον υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, αυτού του λαού που τον κατάντησαν χλεύη της Ευρώπης και όχι μόνο, παγκόσμιο οικονομικό πείραμα, ή ακόμη χώρο πρωτοφανούς στην ιστορία πειράματος, δημιουργίας «αεθνικού κράτους». Υπάρχουν  ευτυχώς ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις του, το μόνο εμπόδιο των διεθνών σχεδιασμών, που ακόμη αντιστέκονται, που ακόμη στέλνουν ηχηρά μηνύματα, προς κάθε κατεύθυνση, με πολλούς αποδέκτες.

17.01.2014: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

του Άριστου Αριστοτέλους*

Το αδυσώπητο ερώτημα της ιεράρχησης και κατανομής  περιορισμένων εθνικών πόρων σε απεριόριστες χρήσεις και απαιτήσεις, που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ, καθίσταται ακόμη πιο επώδυνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στην Κύπρο -  όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ -  η τραγική κατάσταση της  οικονομίας και η ανάγκη περισυλλογής πιέζουν αφόρητα τις  αμυντικές δαπάνες οι οποίες, πάρα τις αντιλήψεις της κυβέρνησης  περί απειλής, προβλέπεται να μειωθούν (σε πραγματικούς όρους)  στα επίπεδα του 1988. Αναπόφευκτα  θέματα αμυντικής πολιτικής, περιλαμβανομένης και της μείωσης της θητείας,  αλλάζουν προτεραιότητα. Υπό το βάρος της οικονομικών περιορισμών και της ανάγκης διαφύλαξης ή και περαιτέρω ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας (παιδείας, υγείας, συντάξεων, κοινωνικών παροχών κ.λπ) ο τομέας της άμυνας στις ευρωπαϊκές  χώρες - ιδίως μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και την εξάλειψη της «σοβιετικής απειλής» -  βρισκόταν συνήθως στο στόχαστρο περικοπών για να μην στερηθούν των πόρων αυτών άλλοι τομείς.

02.01.2014: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΦΩΦΗ!

Eκτιμούμε πως πρέπει να έχουμα τα μάτια μας δεκατέσσερα, σε Αιγαίο και Κύπρο αυτή την εποχή! Οι Τούρκοι -ιδίως και επιπροσθέτως λόγω εσωτερικής κρίσης-φλερτάρουν με την ιδέα για «θερμό επεισόδιο». Επίφοβες περιοχές: Τα συμπλέγματα νοτίως Σάμου (Φούρνοι, Φαρμακονήσι κτλ), το σύμπλεγμα Μεγίστης (με Ρω, Στρογγύλη σε υψηλό κίνδυνο), Κύπρος (η περιοχή νοτίως Πύλας πχ). Στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα διστάσει να προκαλέσει μία τεχνητή κρίση με την ελληνική πλευρά, αν κρίνει πως έτσι μπορεί να ξεφύγει από τη δίνη στην οποία βρίσκεται, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τον ανηλεή πόλεμο στο εσωτερικό τους.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ