01.09.2010: MYΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ;

του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι μηχανισμοί των λόμπι τέθηκαν στην υπηρεσία των τριών χωρών, ώστε να «χτιστεί» η νέα πολιτικο-οικονομική σχέση. Η νέα σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ «χτίστηκε» περισσότερο από το αμερικανικό Κογκρέσο και το εβραϊκό λόμπι παρά από την ηγεσία του Λευκού Οίκου, η οποία βέβαια δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ, που δέχεται πυρά από την πρώην σύμμαχό του Τουρκία, «έβαλε πλάτη» η Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, που έχουν γνώση του παρασκηνίου που παίχθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, κυβερνητικοί παράγοντες ενθάρρυναν σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές που παραδοσιακά στηρίζουν το Ισραήλ να ανοίξουν διάλογο με στελέχη του ελληνικού λόμπι τα οποία έχουν κανάλι επικοινωνίας με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

01.09.2013: ΟΜΠΑΜΑ, ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: Ο Άσαντ κατελήφθη προφανώς από κρίση ανίας. Κέρδιζε τον πόλεμο, όταν όλοι περίμεναν ότι θα χάσει. Σου λέει λοιπόν, τι να κάνω για να ξεβαρεθώ, παίρνει τα χημικά του και, άνευ αποχρώντος λόγου ή πιθανού κέρδους, τα ρίχνει σε μια γειτονιά της Δαμασκού, γεμάτος περιέργεια να δει αν θα του κάνει τίποτα η υπερδύναμη. Δεν πρόκειται απλώς για προβοκάτσια, είναι από τις πιο χοντροκομμένες. Το μόνο «στοιχείο» που τη στηρίζει είναι η υποκλοπή μιας συνομιλίας από τις –εγνωσμένης ειλικρίνειας και αξιοπιστίας– ισραηλινές υπηρεσίες. Η προσφυγή σε όλο και πιο κραυγαλέα ψέμματα δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, είναι ενδεικτική του νέου, παρόντος ολοκληρωτισμού. Ζητάνε από όλους μας, είτε πρόκειται για την καταστροφή της μιας μετά την άλλη αραβικής χώρας, είτε για τους «πολέμους χρέους» κατά των Ευρωπαίων, όχι μόνο να φωνάζουμε «ο γάιδαρος πετάει», αλλά και να ανυπομονούμε στο τέλος, ει δυνατόν, για την εκτέλεσή μας, όπως ο κατηγορούμενος στη «Δίκη» του Κάφκα.

01.11.2011: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΕΘΑ-ΣΔΕΠΝ-ΣΠΑ

Σε συνέχεια της πλούσιας σχετικής δραστηριότητάς του των προηγουμένων ακαδημαϊκών ετών, ο συνεργάτης του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος άρχισε, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, την παράδοση επιστημονικών διαλέξεων επί Ζητημάτων Ισχύος, Διεθνούς Πολιτικής, Στρατηγικής, Γεωπολιτικής των Ενεργειακών Ανταγωνισμών, Γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου και Ιστορίας του Ελληνισμού – Ελλάδος και Κύπρου – καθώς και επί των Ελληνικών Εθνικών και Διπλωματικών Ζητημάτων (Ελληνο-Τουρκικές Σχέσεις, Κυπριακό, Ζήτημα Σκοπίων, Βορειοηπειρωτικό) και Θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας (Λαθρομετανάστευση, Μειονότητες, Εθνοπολιτική Αναδιάταξη) στην Σχολή Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος (ΣΕΘΑ), στην Σχολή Διοικήσεως-Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ / Ναυτική Σχολή Πολέμου) και στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ).

01.10.2012: ΙΣΛΑΜ vs ΔΥΣΗΣ

του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη *

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά προς την «προσβλητική συμπεριφορά» εκπροσώπων της καλλιτεχνικής δημιουργίας του δυτικού κόσμου και οι απρόσμενες μεν, αναμενόμενες δε αντιδράσεις μεγάλων μερίδων του Μουσουλμανικού πληθυσμού σε διάφορα σημεία της υδρογείου, αποκαλύπτουν ή αναδεικνύουν ένα νέο σκηνικό παγκόσμιας σύγκρουσης, το οποίο κατά καιρούς εκδηλωνόταν, αλλά διατηρήθηκε ευσχήμως και αυτονοήτως ως υποβόσκουσα αντίθεση όλα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την περίφημη εκδοτική βόμβα του Σαλμάν Ρουστί και τις γνωστές προφητείες του Ηuntington, που ακολούθησαν την πτώση του διπολικού συστήματος παγκόσμιας ισορροπίας.

01.11.2011: ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Ο Λεωνίδας και οι 300 «ημίθεοι» Σπαρτιάτες μαχητές, πήραν την απόφαση. Θα αναμετρηθούν αυτοί οι λίγοι, στα στενά των Θερμοπυλών, με τους αμέτρητους Πέρσες, γιατί έτσι πρόσταζε το καθήκον για την τήρηση των νόμων και η πεποίθηση της αφοσίωσης προς την πατρίδα. Το μήνυμά τους, έγινε παιάνας των γενναίων. «Ω ξειν΄, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Από τέτοια μηνύματα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης εμπνεύσθηκαν ολόκληρες γενεές Ελλήνων ανά τους αιώνες και σηματοδότησαν πως «μόνο εμείς οι Έλληνες, αντίθετα από τους βαρβάρους, δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού στη μάχη» (Αισχύλος).

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική