01.11.2012: O KOΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ...

Στις 6 Νοεμβρίου 2012, είτε ο Μπαράκ Ομπάμα είτε ο Μιτ Ρόμνεϊ θα βγει νικητής, μετά από έναν κουραστικό εκλογικό αγώνα, «βάζοντας μπρος» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έναν ωκεανό μακρύτερα, στις 8 Νοεμβρίου, περισσότερα από 2.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα συναντηθούν στο Πεκίνο. Κίνα και Αμερική, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μέσα στον Νοέμβριο αλλάζουν ηγεσία. Πώς θα είναι ο κόσμος μετά απ’ αυτό; Ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας, Γενικός Γραμματέας του NATO και Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας στην ΕΕ, καταθέτει την άποψή του (στο www.project-syndicate.org).

01.12.2010: ΠΡΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, προανήγγειλε από τη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, λίγες μέρες μετά τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που έγιναν σε δύο συνέδρια στην Κρήτη και την Αθήνα.

01.12.2013: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

του Χρήστου Μουστάκη*

Όταν ο νέος Τσάρος της Ρωσίας, όπως αποκαλείται ο Πούτιν, ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 1999, έκρινε ότι έπρεπε να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της χώρας του, γιατί τόσο η στρατηγική του Γέλτσιν (στρατηγική συμμαχία και υπακοή στις ΗΠΑ, ώστε να διατηρηθεί η Ρωσία στο προσκήνιο ως υπερδύναμη, εκμεταλλευομένη το πυρηνικό της οπλοστάσιο), όσο και του Πριμακώφ (δημιουργία αντιαξόνων, δια της συνάψεως συμμαχιών, με όσες χώρες είχαν κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία, εναντίον των ΗΠΑ) είχαν αποτύχει και ότι έπρεπε να εφαρμόσει μια νέα, πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική. Κεντρική ιδέα της νέας στρατηγικής Πούτιν ήταν η ανάκτηση του χαμένου κύρους της Ρωσίας και η τόνωση του ηθικού του ρωσικού λαού, με τη χρησιμοποίηση της τεράστιας ενεργειακής δυνάμεως της χώρας και τη δημιουργία νέων αγορών για την πώληση των συμβατικών όπλων, που παράγει σε μεγάλο αριθμό η Ρωσία

01.12.2010: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ριζική στροφή έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνο-Ισραηλινές σχέσεις, έπειτα από την επιδρομή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε, υπό τουρκική καθοδήγηση, στολίσκο, που επιχείρησε να «σπάσει» το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού  πρακτορείου Xinhua.
Το δημοσίευμα, που διαπιστώνει ισραηλινό «άνοιγμα» στη Μεσόγειο, με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα και Ιταλία, σημειώνει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, με αμοιβαίες επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

02.01.2013: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Η βαθύτερη εξάρτηση της ελληνικής ελίτ ούτε είναι, ούτε ποτέ ήταν από τη Γερμανία, είναι από τον άξονα «ΗΠΑ-Αγγλία-Χρήμα». Μοιραζόμαστε με τους Ευρωπαίους την καταπληκτική ξεφτίλα, να δωροδοκούν τους πολιτικούς μας για να τους εκβιάζουν μετά οι υπηρεσίες των άλλων. Δεν είναι δυνατό, διαχρονικοί φορείς της αγγλικής και αμερικανικής εξάρτησης, που δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν παράλληλα και με τους Ναζί στη διάρκεια της κατοχής, να σηκώνουν τώρα το «λάβαρο του Παπαφλέσσα» εναντίον του Βερολίνου. Κάποιο μεγάλο λάκκο έχει τούτη η φάβα. Επί τρία χρόνια διεξάγεται επικοινωνιακή-πολιτική επίθεση μεγάλων παγκόσμιων μέσων κατά της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδίως της Ελλάδας

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική