02.01.2014: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ > ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

Όλο και πιό έντονη γίνεται η επίθεση του συστήματος Ερντογάν κατά των ΗΠΑ. Ο Τούρκος ηγέτης γίνεται όλο και πιό συγκεκριμένος, καλώντας τους Τούρκους να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της «συνωμοσίας». Μόνο που χθες έγινε επικίνδυνα συγκεκριμένος: «Κύκλοι που νοιώθουν άβολα για τις επιτυχίες της Τουρκίας, την αναπτυσσόμενη οικονομία της, την ενεργή εξωτερική πολιτική της, τα παγκόσμιας κλίμακας σχέδιά της, έστησαν μια νέα παγίδα στην Τουρκία: Η υπόθεση αυτή είναι απόρροια μιας εκστρατείας εγχώριων σκοτεινών δυνάμεων και ξένων οικονομικών συμφερόντων, μέσων ενημέρωσης και ξένων κυβερνήσεων οι οποίες απεχθάνονται την ιδέα μιας ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν θα υπακούει στις προσταγές του NATO και των ΗΠΑ».

02.01.2014: ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

του Περικλή Νεάρχου*

Στην ευρύτερη περιοχή, από τη Σαουδική Αραβία ως το Ιράν, την Τουρκία και την Ουκρανία, σημειώνονται πολύ σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα ή να γίνουν καταλύτες νέων μεγάλων εντάσεων. Η αναφορά στην πρώτη θέση της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι τυχαία. Η χώρα αυτή, που ήταν για μια πολύ μεγάλη περίοδο άκρως επιφυλακτική και προσεκτική στην εκδήλωση των πολιτικών της προτιμήσεων και στην επίσημη εμπλοκή της στις διαμάχες του Αραβικού κόσμου, φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά την πολιτική της: Επενέβη στο παρελθόν στην Υεμένη, για ν’ αντιταχθεί στα επαναστατικά κινήματα που υπέθαλπε τότε ο αντίπαλος των Αραβικών μοναρχιών Αιγύπτιος Πρόεδρος Νάσσερ. Επενέβη προσφάτως στο Μπαχρέιν για «ν’ αποκαταστήσει την τάξη» κατά των Σιιτών αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Και στις δύο όμως περιπτώσεις συνέπλεε με την Αμερικανική πολιτική.

02.02.2014: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ

του Γιώργου Δελαστίκ*

Δύο χώρες σε συσκευασία μίας ήταν ανέκαθεν η Ουκρανία. Το προηγμένο βόρειο και ανατολικό τμήμα της ήταν πάντα φιλορωσικό. Το καθυστερημένο νότιο και δυτικό κομμάτι της ήταν πολύ συχνά υποτελές σε ξένες, κεντροευρωπαϊκές δυνάμεις. Ακόμη και στα εβδομήντα χρόνια που η Ουκρανία αποτελούσε σοσιαλιστική δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης και έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης της Μόσχας, οι διαφορές ανάμεσα στα δυο τμήματά της έγιναν φανερές και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των Γερμανών, ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες άτομα από τα δυτικά τμήματα της Ουκρανίας πολέμησαν στο... πλευρό των Γερμανών ναζί εναντίον των συμπατριωτών τους και των Ρώσων! Ευνόητο είναι ότι η διαπάλη αυτή οξύνθηκε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, στα τέλη του 1991.

02.02.2011: Θ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ > Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και δια παντός όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Αυτή την σαφή και κατηγορηματική άποψη διατυπώνει ο διακεκριμένος  καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μaryland, Θεόδωρος Καρυώτης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

02.03.2011: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ

Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θα σταθεί σε δημοσιεύματα και αναλύσεις που μπορεί μεν να φαίνονται υπερβολικά -μιλούμε για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου- καταδεικνύουν όμως μια δυναμική που εξελίσσεται. Οι εκτιμήσεις λοιπόν για την αξία του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν», με πιθανολογούμενα 400 - 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μιλούν για ποσά (σε περίπτωση τελικής επαλήθευσης πάντα) της τάξης των 80 δις ευρώ. Όχι πολύ πιό κάτω, ενδεχομένως αποδειχθεί και η αξία των κοιτασμάτων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ενώ πιθανολογούνται κοιτάσματα σε πολλές ακόμη περιοχές, όπως το Ιόνιο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική