02.06.2012: ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

του Πανίκου Κλεοβούλου*

Το άρθρο αυτό θα ασχοληθεί εν συντομία με τις  συγκεχυμένες εν πολλοίς έννοιες εθνικισμός – εθνισμός – πατριωτισμός. Διότι τα σύγχρονα λεξικά έχουν προσδώσει στον όρο «εθνικισμός» έννοια στρεβλωτική, και οι εθνομηδενιστές όταν θέλουν να προσβάλουν τη δράση των ιδεολογικών τους αντιπάλων την χαρακτηρίζουν εθνικιστική, θεωρώντας  ότι έτσι τους περιθωριοποιούν.  Από την αντίπερα όχθη, αυτοί, οι οποίοι εισπράττουν την επίθεση, θεωρώντας τον χαρακτηρισμό προσβλητικό, αμυνόμενοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν είναι εθνικιστές αλλά εθνιστές.

02.06.2012: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Oι εκλογές στην Ελλάδα δεν γίνονται εν κενώ. Διεξάγονται σε μία περίοδο που αναδιατάσσονται οι ισορροπίες ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και εντάσσονται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι στο οποίο «πρωταγωνιστούν» οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Άλλωστε η «μικρή Ελλάδα» πάντα ήταν τμήμα των παγκόσμιων σχεδίων. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα», «η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στο προεκλογικό σκηνικό» – μόνο που η Γερμανία το κάνει «θορυβωδώς και “άγαρμπα” κατά ένα μέρος, προκαλώντας πολλές φορές αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει».

02.08.2010: ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ Η ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΧΕΣΗ;

του πρέσβεως Γεωργίου Σέκερη

Οι πρόσφατες επισκέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία συνέβαλαν ουσιαστικά στη διασάφηση της συχνά συγκεχυμένης εικόνας των σχέσεων της Άγκυρας με την Κοινοτική Ευρώπη. Καθώς κατέδειξαν ότι οι θέσεις των δύο μεγάλων δυτικών δυνάμεων έναντι της κοινοτικής υποψηφιότητας της γείτονος παραμένουν ουσιαστικά αμετακίνητες – και άρα και οι προοπτικές για την τουρκική ένταξη σκοτεινές. Αλλά και εξέπεμψαν το μήνυμα ότι, τόσο η Βρετανία, όσο και η Γερμανία, εκφράζουσες εν προκειμένω τις διαθέσεις και του ευρύτερου ευρω-ατλαντικού κόσμου, προσβλέπουν στη διατήρηση ισχυρών με την Τουρκία οικονομικών και γεωπολιτικών δεσμών – και ότι την επιδίωξη αυτή συμμερίζονται, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, και οι ίδιοι οι Τούρκοι ιθύνοντες.

02.07.2011: KYΠΡΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ - ΜΙΑ ΡΗΞΙΛΕΚΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Δυσοίωνη παραμένει κάθε πρόβλεψη για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, την ώρα που η μητροπολιτική Ελλάδα ισορροπεί στα όρια της αβύσσου που λέγεται χρεωκοπία, η δε Τουρκία καλπάζει, οικονομικά και όχι μόνο. Η εντεινόμενη φοβία (δυστυχώς όχι μόνο του γράφοντος...), συνίσταται στο να μεταφραστεί η οικονομική σε γεωστρατηγική κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε Αιγαίο και Κύπρο.

02.08.2013: ΣΥΡΙΑ > ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

του Παναγιώτη Τραιανού*

Σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό των "τεράτων" αντιλαμβανόμαστε ότι και το Ισλάμ θα έπρεπε να επανασχεδιαστεί. Δεν μπορείς να απαιτείς από τα χριστιανικά έθνη να διαλύσουν, και να διατηρείς τα ψευδοέθνη του Ισλάμ. Το Ισλάμ στον νέο σχεδιασμό θα πρέπει να "χαλαρώσει" τον σχεδιασμό του. Να γίνει πιο ασαφής χώρος και τα όρια του να έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα μόνον στα όρια της θρησκείας. Ο στόχος του είναι να παίζει τον ρόλο τού υπερεθνικού "γίγαντα" σε μια παγκόσμια κοινωνία "γιγάντων". Τον ρόλο του "εύφλεκτου" ενδιάμεσου μεταξύ των γιγάντων. Το θέλουν να λειτουργεί με τον θρησκευτικό τρόπο ως ενιαίο. Να το διατηρούν με τον φανατισμό τού μωαμεθανικού συστήματος με μια στοιχειώδη αστική λειτουργία-"κληρονομιά" από την προηγούμενη κατάσταση. Ενώ δηλαδή στον προηγούμενο σχεδιασμό ήθελαν να "διαμερισματοποιήσουν" το Ισλάμ, για να εξασφαλίσουν τη "σταθερότητά" του, τώρα έχουν τον ακριβώς αντίθετο στόχο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική