03.03.2012: MEXΡI THN KINA ΦΤΑΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ

Όποιος νομίζει πως οι ''καλές πράξεις'' και ''αγαθές προθέσεις'' της Τουρκίας σταματούν στα Τίρανα, το Σεράγεβο, την Κομοτηνή ή την Κύπρο, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Η Άγκυρα έχει απλώσει τα πλοκάμια της μέχρι την μακρινή δυτική Κίνα, και αυτό δεν είναι δικό μας μύθευμα, αλλά το λένε με οργή Κινέζοι διπλωμάτες και στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης.

03.03.2013: ΠΡΩΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ή Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Αναμφίβολα, η γερμανική πολιτική είναι πολλαπλώς απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Αλλά είναι  γελοίο (αν όχι ύποπτο), να βρίσκει κανείς πίσω από οτιδήποτε γίνεται Ελλάδα γερμανικό δάκτυλο. Οι «Γερμανοί προτεστάντες» δεν επιδιώκουν να «καταστρέψουν την Ορθοδοξία», όπως διαβάσαμε, ούτε «επιβουλεύονται το ελληνικό ποδόσφαιρο»! Γερμανοί λέγεται,  θέλουν να αρπάξουν τα πετρέλαια – αλλά δεν βρήκαμε ούτε μία γερμανική εταιρεία ανάμεσα στις ύαινες που μας περιτριγυρίζουν. Ασφαλώς, είναι σημαντικό να «αποκαλύπτεται» η «δράση» γερμανικών υπηρεσιών, καλό θα ήταν όμως να ξέρουμε τη δράση όλων ανεξαίρετα των ξένων υπηρεσιών και τυχόν «συνιστωσών» τους, εντός του ελληνικού «στρατιωτικο-μεσιτικού» συμπλέγματος και των υπηρεσιών.

03.05.2011: ΡΩΣΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την έντονη δυσφορία της Μόσχας έχει προκαλέσει η πρόθεση της Άγκυρας, και συγκεκριμένα του Τούρκου πρωθυπουργού, να προχωρήσει στην κατασκευή διώρυγας που θα ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Προπομπός της ρωσικής ανησυχίας υπήρξε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Βλαντίμιρ Ιβανόφσκι, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Hurriyet'', απαίτησε η Άγκυρα να σεβασθεί τη Συνθήκη του Μοντρέ που διέπει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων ορίζοντας την ελεύθερη διέλευση των πλοίων σε καιρό ειρήνης. Ο Βλαντίμιρ Ιβανόφσκι υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας πως η Ρωσία προσπαθεί να κατανοήσει τι ακριβώς προβλέπει αυτό το σχέδιο.

03.04.2011: ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;

του Χριστόδουλου Χριστοδούλου *

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δονείται και αναταράσσεται από τις εστίες των δυναμικών λαϊκών στάσεων και εξεγέρσεων εναντίον των παραδοσιακών μοναρχικών και απολυταρχικών καθεστώτων της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έτσι, στα ανοιχτά μέτωπα του Αφγανιστάν και του Ιράκ έχουν προστεθεί εκείνα των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, τη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ τα Εμιράτα και η Συρία, και αυτή ακόμη η Περσία και η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουν τις δυναμικές εναντιώσεις και τις εκρήξεις οργής των λαϊκών μαζών.

03.05.2012: Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Οι αναλυτές του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. έχoυν κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα της αναδιάταξης ισορροπιών και συμμαχιών στην ανατολική Μεσόγειο. Θέση μας: Ελλάδα και Κύπρος να κινηθούν πολυσχιδώς, πολυμερώς και με προσεκτικά βήματα, διεκδικώντας ενεργητικά μερίδιο από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Να προσδιορίσουμε, όσο μπορούμε, το που οδεύουν τα πράγματα και ποια είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, και πως θα προωθήσουμε τα δικά μας.

 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική