04.04.2012: ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ

Είναι οριστικό, αν οι πληροφορίες του ''Defencenet'' είναι ακριβείς: Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποδέχθηκε την συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας, καθώς η χώρα για πρώτη φορά μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου» θα στοχοποιηθεί με πυρηνικά όπλα από την Ρωσία. Και μάλιστα συμμετοχή όχι με σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης, που εν πάση περιπτώσει είναι ένα παθητικό αμυντικό σύστημα, όπως έκανε η Τουρκία, αλλά με διάθεση ολόκληρης πυροβολαρχίας Patriot PAC-3!

04.07.2011: ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ελληνικό δράμα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται: Μήπως οι ΗΠΑ θα είναι το επόμενο θύμα; Μπορεί το αμερικανικό χρέος να οδηγήσει σε μια κρίση, μέσα από την οποία ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στην Αμερική; Όλα είναι πιθανά, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία προβλήματα: Πρώτον, έχει μια μη ανταγωνιστική οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Το κόστος εργασίας είναι πανάκριβο, οι εξαγωγές λίγες, και ο λαός δεν είναι αρκετά πλούσιος για να ενισχύσει την οικονομία.

04.10.2014: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ...

του Μιχάλη Ιγνατίου*


Η απελευθέρωση των Τούρκων «ομήρων» από τους τζιχαντιστές και ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, έχουν δημιουργήσει υποψίες στη διεθνή κοινότητα, και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι λαλίστατοι κατά τα άλλα Αμερικανοί, δεν έχουν αντιδράσει. Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σπεύδουν πρώτοι να απονείμουν εύσημα και να χαρίσουν συγχαρητήρια. Το μεγάλο ερώτημα της πλειοψηφίας των διπλωματών και των αναλυτών είναι αυτό: Πως είναι δυνατόν, όμηροι-πολίτες άλλων χωρών να βασανίζονται φρικτά και να απαγχονίζονται, και όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι να παραδοθούν χωρίς να πέσει σφαίρα και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως σημάδι κακοποίησης.

04.10.2013: ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ > ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΟΛΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

του Βαγγέλη Αντωνιάδη

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στραμμένη την προσοχή της αποκλειστικά στην βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, ένα σημείο έντασης στην Άπω Ανατολή που όλοι πίστευαν πως βρίσκεται σε ύφεση, η κορεατική χερσόνησος, δείχνει να εκρήγνυται, αποδεικνύοντας πως το κέντρο βάρους των διεθνών εξελίξεων πλέον έχει μετακινηθεί από την Δύση στην Ασία. Ουσιαστικά η ανακίνηση του νέου κορεατικού ζητήματος χρονολογείται το 1992, όταν η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από την Διεθνή Επιτροπή ατομικής ενέργειας. Φυσική απόρροια της άρνησης υπήρξε η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν στην σύναψη συμφωνημένου πλαισίου (Αgreed Framework) που υπογράφηκε το 1994 και προέβλεπε την διακοπή παραγωγής πλουτωνίου, με απώτερο σκοπό η Πιόνγκγιανγκ να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας.

05.01.2011: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

  

του Βασίλειου Μαρκεζίνη *

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ευρώπη ήταν ένα υπέρλαμπρο σόου, αντάξιο των μεγαλύτερων ειδώλων της ποπ μουσικής. Ο Ομπάμα εντυπωσίασε τα πλήθη,  και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η προεδρική «περίοδος χάριτος». Για όσους πιστεύουν στις εικόνες, ή τουλάχιστον στη συμβολική τους δύναμη, η εναρκτήρια περίοδος της  προεδρίας Ομπάμα σηματοδότησε μια σαφή διαφορά από την προηγούμενη.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις