31.03.2015: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΑΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τους Αμερικανούς ηγέτες παρά τους Ευρωπαίους. Αλλωστε, από το 2012 που γεννήθηκε ο όρος Grexit, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης η συζήτηση περιορίζεται σε οικονομικές προβλέψεις, αναλύσεις και αριθμούς για το τι θα σήμαινε μία έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ σπάνια η συζήτηση εξελίσσεται για το τι θα συνεπάγονταν οικονομικογεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι κριτικάρει τη στάση που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση προς τη Μόσχα, παρομοιάζοντας τη Ρωσία ως το «φλερτ εκτός γάμου», και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους εταίρους ως τα «θιγόμενα μέλη».

31.07.2012: ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

του Nejbosa Malic*

Zει σε μια εικονική πραγματικότητα; Ως προς τη δική της συμπεριφορά, η αυτοκρατορία δεν μπαίνει πλέον καν στον κόπο να εφεύρει νέες δικαιολογίες, απλώς  ανακυκλώνει τις παλιές. Οι νέες παρεμβάσεις είναι πλέον διασκευές και επανεκκινήσεις των παλαιοτέρων, το σενάριο αλλάζει λίγο. Για εκείνους που ήταν πρόθυμοι να το δουν, το μοτίβο ήταν εμφανές σχεδόν μια δεκαετία πριν. Παγιδευμένη στην εσφαλμένη διχοτόμηση ''φιλελεύθεροι εναντίον συντηρητικών'', η αμερικανική κοινή γνώμη αρνήθηκε να συγκρίνει τις επεμβάσεις Μπους, Μπους ΙΙ, Κλίντον, και στο τέλος μάλιστα, αγκάλιασε ανοιχτά την πολιτική του Κλίντον στα Βαλκάνια.

31.08.2011: ΑΝ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

του Thomas Friedman*

Κρατηθείτε γερά. Και τον νου σας στα πορτοφόλια σας. Από την εποχή του τέλους του ψυχρού πολέμου, το παγκόσμιο σύστημα λειτουργεί βασισμένο σε κάποιες άτυπες συμφωνίες. Σήμερα όμως, αυτές αρχίζουν να μην ισχύουν, και θα χρειαστούν νέες. Το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις, και για τα πορτοφόλια μας.

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις