05.01.2012: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ «ΕΜΦΥΛΙΟ»

του Βασίλη Κοψαχείλη*

Διαβάζοντας τα τελευταία νέα περί ύπαρξης Γερμανο-Γαλλικού τελεσιγράφου προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης περί αποδοχής των θέσεών τους ή κατάρρευσης του ευρώ, θυμήθηκα ξαφνικά τους λόγος που οδήγησαν στον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο στα 1860. Σαφώς τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από τότε. Όμως υπάρχουν και λεπτομέρειες που αναπόδραστα μας κάνουν να παρατηρούμε την αναλογία των συνθηκών.

05.01.2014: ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ...

Eλπίζουμε να μην αληθεύουν οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση Σαμαρά, αναζητώντας απεγνωσμένα ένα sucess story, συζητά την παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ για την περιοχή Καστελορίζου στην διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας (Αμβούργο). Η θέση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. είναι πάγια: Δεν επιδιώκουμε λύσεις άρον άρον στα εθνικά, όταν είμαστε Ελλάδα και Κύπρος σε καθεστώς επιτήρησης και έξωθεν εξάρτησης, δεν διαπραγματευόμαστε όταν είμαστε στα κάτω μας. Τόσο απλά! Μα και τόσο δύσκολο να το αντιληφθούν Σαμαράς και Βενιζέλος. Εκτός αν το αντιλαμβάνονται, αλλά συμβαίνει ''κάτι άλλο''.....

05.03.2014: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

H Ουάσινγκτον, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, εξέφρασε βεβαιότητα για μεγάλη διεθνή υποστήριξη επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον τη Ρωσίας, στην περίπτωση που δεν απέσυρε τα στρατεύματα της από την Ουκρανία. Δεν πέρασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο, και τα πρώτα σημάδια ότι αυτή η βεβαιότητα ήταν στον αέρα, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια. Άρχισε να γίνεται σαφές ότι δυο μεγάλες χώρες στην Ευρώπη, η Γερμανία και η παραδοσιακά στενότατη σύμμαχος των ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, δεν ήταν στο ίδιο άρμα με τον Μπαράκ Ομπάμα και την κυβέρνηση του. Η στην ουσία ηγέτης της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έκανε σαφές ότι δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε κυρώσεις και έχει διαλέξει το μονοπάτι της αποκαλούμενης διπλωματίας, το οποίο όμως δεν θα βασίζεται σε πάγωμα ρωσικών κεφαλαίων, πάγωμα έκδοσης βίζας σε Ρώσους, και άλλα μέτρα τιμωρίας στον οικονομικό τομέα, που επιθυμεί η Ουάσινγκτον.

05.03.2011: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΞΕ

Ζούμε σε μια νέα εποχή, που αλλάζει ταχύτατα. Η αμερικανική πραγματικότητα έχει αλλάξει ριζικά, μέσα σε μόλις 20 χρόνια. Οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον την ανάγκη των φιλτραρισμένων ειδήσεων από τα συμβατικά τους ΜΜΕ, ούτε περιμένουν να τους τις διαβάσουν στις βραδινές ειδήσεις οι μεγαλοδημοσιογράφοι-σταρ των CBS, ABC και NBC. Όχι τώρα, που υπάρχει το διαδίκτυο, οι ειδήσεις στα καλωδιακά κανάλια, και οι πολιτικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Εν τω μεταξύ, η ανεργία αυξάνεται μεταξύ των πτυχιούχων ΑΕΙ, που πολλοί χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τα σπουδαστικά τους δάνεια. Επομένως, η άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να δανείζονται μέχρι και $200.000 για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είναι πλέον ξεπερασμένη.

05.04.2014: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

του Λεωνίδα Αποσκίτη*

Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ανακοινώθηκε πρώτη φορά δημοσίως σε έναν χαρακτηριστικό λόγο του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους (πατέρα) την παραμονή του Πολέμου του Κόλπου. Παρουσιάστηκε σαν μια νέα ισορροπία δυνάμεων χωρίς να δηλώνεται ο πολύ σκοτεινότερος σκοπός: η πολιτική και οικονομική κυριαρχία πάνω στον κόσμο από μια εξαιρετικά ισχυρή επιχειρηματική ελίτ. Βασικό στοιχείο των σχεδίων τους είναι η βαθμιαία αποδυνάμωση των εκλεγμένων εθνικών κυβερνήσεων. Κρίσιμοι τομείς της εθνικής πολιτικής όπως η διαμόρφωση της εξωτερικής, αμυντικής και οικονομικής πολιτικής θα μεταφερθούν εντέχνως στα χέρια μη εκλεγμένων «υπερεθνικών» οργανισμών που ήδη βρίσκονται υπό την εξουσία τους. Ό,τι μείνει από την υποδομή της εθνικής κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθεί για την επίλυση διοικητικών θεμάτων ρουτίνας σε τοπικό επίπεδο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις