06.02.2012: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

Έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης, και έμμεση πλην σαφή, επιχορήγηση των ΗΠΑ, θεωρούν υψηλόβαθμοι κύκλοι των οικονομικών μηχανισμών της χώρας μας το προγραμματιζόμενο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα των μικρο-μεσαίων καταθετών. Ήδη, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη τάση εγκατάλειψης των ελληνικών-ευρωπαϊκών ομολόγων, και ταυτόχρονη αγορά αμερικανικών. Να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι καταθέσεις, ως επί το πλείστον χρημάτων που προέρχονται από συντάξεις, εφάπαξ, κ.λ.π., ανέρχονται περίπου στα 2,8 δις.ευρώ.

06.08.2014: ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ > ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαξίωσε τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα έθνος που “δεν φτιάχνει τίποτα”, και δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist ότι η Δύση θα πρέπει να τηρήσει “σθεναρή στάση” απέναντι στην Κίνα καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει τον ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία. Η Ρωσία είναι η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο Ομπάμα ωστόσο υποβάθμισε τον ρόλο της Μόσχας και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ηγέτη που προκαλεί βραχυπρόθεσμα προβλήματα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη που όμως μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη χώρα του.

06.11.2014: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Ο Χάιντς Άλφρεντ Κίσινγκερ θα καταγραφεί στην ιστορία, ως ο πολιτικός των ΗΠΑ που ποτέ δεν έκρυψε το μίσος του για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Πως άλλωστε να μην συμβεί αυτό, όταν είχε γεννηθεί το 1923 στο Fuerth της Γερμανίας από Γερμανο-εβραίους γονείς. Η μισητή φυσιογνωμία του, κυριάρχησε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, από το 1969 έως το 1977, ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974) και Τζέραλντ Φορντ (1974-1977). Επί υπουργίας του σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο για να ακολουθήσει η πολύνεκρη τουρκική εισβολή του “Αττίλα”, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή το Βόρειο τμήμα της Κύπρου μας να παραμένει ακόμη υπό την κατοχή των αλλόθρησκων Τούρκων. Επίσης, υπό την καθοδήγησή του οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, στήριξαν αποφασιστικά διάφορα δικτατορικά καθεστώτα, από την στιγμή που εξυπηρετούνταν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως την ελληνική κυβέρνηση των “Συνταγματαρχών”, την κυβέρνηση του Στρατηγού Πινοσέτ στη Χιλή κα.

06.10.2010: ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα περάσει πρώτα από Αθήνα και Άγκυρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκηνιακές και εν εξελίξει διαδικασίες, ώστε να ''ξεχαστεί'' το κυπριακό και να πιεστεί δυνατά η ελληνική πλευρά για το όνομα της FYROM. Σε αυτή τη λογική, 19 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητούν από αυτόν να κινηθεί προς επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία της FYROM, στην επικείμενη Σύνοδο στη Λισσαβόνα.

06.12.2012: ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ PATRIOT ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

της Μικαέλλας Λοίζου*

Το ΝΑΤΟ άναψε το πράσινο φως προς ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει στην τοποθέτηση, ενισχύοντας την ικανότητα αεράμυνας της Τουρκίας έναντι διασυνοριακών επιθέσεων, και φέρνοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ ανταρτών και καθεστώτος Άσαντ. Τα 28 κράτη-μέλη της Συμμαχίας αναφέρουν ότι περιορίζουν τη χρήση των συστημάτων αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς, όπως την αποτροπή βλημάτων όλμου και πυρών από τη συριακή επικράτεια. Αντιδρά από πλευρά της η Ρωσία, μιλώντας για επιπλέον κινδύνους.

 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις