07.01.2012: ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, μεταίχμιο που φαίνεται πως θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στην ανατολική  Μεσόγειο, με εντελώς νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, αναπτύσσονται στις ΗΠΑ διάφορες θεωρίες και σενάρια σχετικά με τον ρόλο της ερντογανικής Τουρκίας. Οι απόψεις στην Ουάσιγκτον διίστανται και συχνά συγκρούονται, και αυτό αποδεικνύει πως εντός των ΗΠΑ η νέο-οθωμανική Τουρκία εκλαμβάνεται από άλλους ως ευκαιρία και από έτερους ως απειλή. Παρατίθενται ευθύς παρακάτω, ενδιαφέροντα περί Τουρκίας προσφάτως λεχθέντα, από τον ''κορυφαίο'' της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ.

07.03.2013: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ & ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζονται και προκαλούν παρατεταμένες τριβές. Κεντρικές εστίες των διαφωνιών, είναι τα ζητήματα της ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας και της στήριξης της Μόσχας στον Άσαντ και το καθεστώς του. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξαπολύουν νέες επικρίσεις κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι εξοπλίζει το καθεστώς Άσαντ, ενώ ο υπουργός εξωτερικών Τζόν Κέρι ζήτησε από το Πεντάγωνο να παγώσει κάθε συνεργασία με τη ρωσική κρατική εταιρεία οπλικών συστημάτων ''Rosoboronexport''.

07.10.2011: ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες, ως προς τον διάλογο που αναπτύσσεται για περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι εσαεί ο βασικός οικονομικός στυλοβάτης στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, και για αυτό επδιώκουν να συνεργαστούν στενότερα με τις άλλες χώρες της συμμαχίας, προκειμένου από πιθανές περικοπές να μην μειωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΝΑΤΟ.

07.08.2013: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ & ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Με βασικό στόχο «την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και αιχμές τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, ταξιδεύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Πέμπτη συναντάται με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Η ελληνική πλευρά προσδοκά το πρώτο αυτό επίσημο υπερατλαντικό του πρωθυπουργού να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα ευνοϊκή περίοδο για τη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό η προσδοκία που υπάρχει είναι να δοθεί από τον Λευκό Οίκο ένα ισχυρό σήμα στήριξης και έκφρασης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

07.10.2013: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Τι σημαίνει η «στάση πληρωμών» στις ΗΠΑ και πως δημιουργήθηκε το αδιέξοδο; Μπορεί μια παγκόσμια υπερδύναμη να κηρύξει στάση πληρωμών; Κι' όμως αποδείχθηκε πως μπορεί. Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διακόψουν τη λειτουργία τους. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να συμφωνήσουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, γεγονός που οδήγησε σε υποχρεωτική αργία 800.000 υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και περίπου άλλο 1 εκατομμύριο σε εργασία δίχως αμοιβή. Στην εργασία του παραμένει μόνο προσωπικό ασφαλείας, που σε πολλές περιπτώσει φτάνει μόλις στο 5% της συνολικής δύναμης. Συνολικά, υπουργείο Άμυνας, μουσεία, πάρκα, οργανισμοί περιβάλλοντος και ινστιτούτα Υγείας έχουν κυριολεκτικά κλείσει, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και τουριστών.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις