08.08.2013: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Mετά την επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και λόγω της επερχόμενης επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, σπεύδει στην Κύπρο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας Ενέργειας και Υδάτων, που θα υπογραφεί από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα αφορά στη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα του φυσικού αερίου και της θάλασσας. Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη, την ίδια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στη Ουάσιγκτον, με τα θέματα της ενέργειας να βρίσκονται στην κορυφή των συζητήσεων, κάτι που μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

09.01.2013: ΗΠΑ > ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν «ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ. Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την απόφαση της Ελλάδας για την πώληση της ΔΕΠΑ, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αγοράσει την εν λόγω εταιρεία και κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σ' αυτή την προοπτική, η κ. Νούλαντ τόνισε: «Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωσή της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

10.03.2013: ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ

Tίτλοι οριστικού τέλους στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που θα αναβάθμιζε την αξία της Θράκης συνολικά και θα αποτελούσε θωράκιση απέναντι σε υπαρκτές επιβουλές. Η βουλγαρική βουλή, με ψήφους 115 έναντι 25, ακύρωσε οριστικά την κατασκευή του αγωγού, προς ανακούφιση και της ελληνικής κυβέρνησης, που τελεί εν αγωνία και πιέζεται να μην προχωρήσει με τη Ρωσία σε ανοίγματα για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια πολιτική όπου υπήρχε και συμφωνία της Ελλάδος στην ακύρωση του αγωγού. Πλήρης ενεργειακή και όχι μόνο περιθωριοποίηση, σε μια πορεία όπου η Ελλάδα προαλείφεται για δορυφόρος της Τουρκίας.

10.01.2013: Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΔΡΑΧΜΗΣ

του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου*

Αν μετά τις γερμανικές εκλογές μας πετάξουν έξω από το ΕΥΡΩ, έχουμε ένα plan Β να επιβιώσουμε; Ναι, την Πετρελαιοδραχμή! Αισθάνομαι περήφανος που με αρκετούς συναγωνιστές επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο διαχείρισης μιας αναγκαστικής εκτός Ευρώ κρίσης, θέμα όμως που δεν θα επεξηγήσω σε όλες του τις πτυχές εδώ. Πάντως η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας απαιτεί μια πολιτική λύση, που προφανώς δεν είναι σε θέση λόγω άβουλης υποταγής να πραγματοποιήσει η τρικολόρε κυβέρνηση της μνημονιακής υπαγωγής.

10.06.2013: NAYAΓΙΟ ΓΙΑ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Έκπληξη πρώτου μεγέθους ή -ακόμα χειρότερα- εθνικό φιάσκο; Σε μια κρίσιμη συγκυρία που η κυβέρνηση αναζητά μα δεν βρίσκει επενδυτές, η Gazprom δεν υπέβαλε προσφορά για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ για τη ΔΕΣΦΑ προσφορά κατέθεσε μόνον η αζερική Socar. Για εμάς, η απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ δεν ήταν απίθανη, και εκφράζαμε προβληματισμούς μήνες πριν. Η Gazprom έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Κομισιόν, για ζητήματα ανταγωνισμού και κυρίως για το θέμα της προσαρμογής της στο τρίτο ενεργειακό πακέτο. Η κυβέρνηση Σαμαρά, λόγω της άμεσης εξάρτησης από την ΕΕ, φαίνεται ότι πίεσε την Gazprom στο θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, αναζητώντας άλλοθι για την ματαίωση του deal, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους Ρώσους. Σε ότι αφορά το διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, ούτε η ρωσική Sintez, ούτε η σύμπραξη ΓΕΚ-Τέρνα με PPF υπέβαλαν προσφορές.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια