10.07.2017: ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Σημαντικές στιγμές ακολουθούν την -σωτήρια κατά την άποψή μας- κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία. Tο πλοίο - γεωτρύπανο West Capella, βρισκόταν χθες στα ανοιχτά της Κρήτης και την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου. Οι στιγμές είναι ιστορικές, και η Λευκωσία δεν πρέπει επ' ουδενί να κάνει τώρα πίσω, στις επικείμενες τουρκικές οχλήσεις και προκλήσεις. Και η Ελλάδα, μετά το Κρανς Μοντάνα και την ''επική'' παρουσία Κοτζιά, πρέπει να συνεχίσει έμπρακτα τη στήριξη προς την Κύπρο.

10.09.2012: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ

του Λάμπρου Καλαρρύτη*

Η έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη ως χώρας παραγωγού και όχι μόνο διέλευσης αγωγών. Η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο σε Κύπρο και Ισραήλ, δημιουργεί προϋποθέσεις εμβάθυνσης του άτυπου «άξονα» που ήδη οικοδομείται μεταξύ των τριών κρατών. Η Αθήνα αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε «άξονα», διότι θεωρεί ότι θα δημιουργήσει αντιδράσεις και επιφυλακτικότητα στο αραβικό ακροατήριο, η διατήρηση καλών σχέσεων με το οποίο συνεχίζει να αποτελεί σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

11.04.2013: ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΗ ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ'' ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ και ευρύτερα της βορείου Αμερικής μεταβάλλεται γοργά, μέσα από μια ''σχιστολιθική επανάσταση''.  Η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί, χάρη στην ευρεία χρήση τεχνικών όπως η οριζόντια άντληση και η υδραυλική διάρρηξη, όπου τεράστιες ποσότητες ύδατος και χημικών διοχετεύονται με μεγάλη πίεση σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, δημιουργώντας ρωγμές από τις οποίες απελευθερώνεται το φυσικό αέριο. Και ενώ η συνολική κατανάλωση σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ το 2000 μόλις άγγιζε το 1% το 2000, σήμερα φθάνει στο απίστευτο 30% της συνολικής παραγωγής. Η εκτίναξη της προσφοράς πέρσι, πίεσε την τιμή του εμπορεύματος στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών. Αν τα δυνητικά κοιτάσματα προστεθούν στα ήδη επιβεβαιωμένα, αυτό σημαίνει πως όλα μαζί καλύπτουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για 110 χρόνια...

11.03.2015: AΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ - ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

O «τσαμπουκάς» της ‘Αγκυρας στο Αιγαίο (έστω και αν διεκόπη όσο ξαφνικά ξεκίνησε) ήρθε να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι η γείτων δεν είναι ακριβώς φιλήσυχος και ειρηνικός τουριστικός προορισμός. Πόσο μάλλον που η ανατροπή του κεμαλισμού από τον ισλαμισμό του Ερντογάν οδήγησε σε πολύ πιο απρόβλεπτη και επιθετική Τουρκία (Λιβύη, Συρία, Μπαρμπαρός). Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε σήμερα στην πρόταση που αναπτύξαμε προ μηνός από τα «Επίκαιρα», αναφορικά με την ανάγκη να ξαναδούμε τα σχέδια αγωγών South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά τις προφανείς δυσκολίες και παρά την απόφαση του Κρεμλίνου να προτιμήσει τον Turkish Stream.

11.06.2013: ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Στις 11 Μαρτίου 2013, αναλάμβανε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) ο Στέλιος Σταυρίδης, μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, και μεταξύ των άλλων δήλωνε: «…από τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων εξαρτάται η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προοπτική της χώρας». Λίγο διάστημα μετά, μιλώντας σε ημερίδα του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ο κ. Σταυρίδης επικαλούμενος μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), ανέφερε: «η μελέτη αυτή προβλέπει πως οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φέρουν κάθε χρόνο το 1% του ΑΕΠ και 30.000-40.000 θέσεις εργασίας. Εμείς, αν δουλέψουμε σωστά μπορούμε να τις διπλασιάσουμε» διευκρινίζοντας επίσης, πως «προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ». Βέβαια, ειδικά τα περί αύξησης των θέσεων εργασίας, αποτελούν σενάρια ονείρων θερινής νυκτός και είναι αισχρά ψεύδη μιας παρωχημένης νεοταξικής αντίληψης, η οποία έχει διαψευστεί από τις εξελίξεις.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια