12.07.2013: ENEΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

του Βασίλη Βιλιάρδου
 

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του παρελθόντος, στον τομέα της ενέργειας, ήταν αναμφίβολα η ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε μικρή σχετικά απόσταση από τις ακτές του Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2010 - εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του (ΑΟΖ). Το «οικόπεδο» αυτό, το οποίο ευρίσκεται 130 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα, σε βάθος πέντε χιλιομέτρων, βαφτίσθηκε «Λεβιάθαν» - οφείλοντας το όνομα του στο γνωστό βιβλικό τέρας, από την παλαιά διαθήκη των Εβραίων. Τρεις ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες, σε συνεργασία με την Noble Energy (η οποία έχει έδρα το Χιούστον του Τέξας), υπολόγισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου τουλάχιστον στα 500 δις κυβικά μέτρα - γεγονός που σημαίνει ότι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη ενός υποθαλασσίου κοιτάσματος φυσικού αερίου, των τελευταίων δέκα ετών. Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο εξάμηνο του 2012 υπολογίσθηκε  (πηγή) στα 413,1 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα - οπότε η αξία του κοιτάσματος Λεβιάθαν, με αυτήν την τιμή, θα ήταν πάνω από 200 δις $ (στο 80% του ισραηλινού ΑΕΠ). 

13.01.2013: ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ;

τoυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Αποφασισμένο να προχωρήσει με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, φέρουν συνεργάτες του τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εξακολουθεί πάντως να δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις, αλλά και είναι δέκτης αντιφατικών μεταξύ τους διεθνών πιέσεων. Οι αποφάσεις που θα λάβει τελικά ο πρωθυπουργός, μπορεί να έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία για το μέλλον της Ελλάδας και ιδίως τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, την ίδια τη θέση της στην Ευρώπη. Μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο το πολιτικό μέλλον του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τη θέση του στην ελληνική ιστορία, είτε πολύ θετικά, είτε πολύ αρνητικά. Μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική ένταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας στην παρούσα, τόσο λεπτή και κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία, υπογραμμίζουν διπλωματικοί και στρατηγικοί αναλυτές. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διεθνείς οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την καταστροφή του ευρώ και της ΕΕ ως πολιτικού σχεδίου.

14.12.2014: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ DEAL ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Γιώργου Φίλη*

Ενώ στην Τουρκία θριαμβολογούν για την συμφωνία με την Ρωσία, και στην Ελλάδα -αυτοί που δεν ασχολούνται μόνο με την προεδρική εκλογή- έχουν αρχίσει ξανά το «παραμύθι» της αναβάθμισης της γειτονικής χώρας και του «λιβανίσματος» του Τούρκου προέδρου και πρωθυπουργού, μία πιο προσεχτική ματιά στις εξελίξεις ίσως τους κάνει να αλλάξουν άποψη για τα τεκταινόμενα. Ξεκινάμε με το απλό ερώτημα: Τι ακριβώς συνέβη και οδηγηθήκαμε στην συγκεκριμένη απόφαση της Ρωσίας, να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Τουρκία; H απάντηση είναι απλή και αυταπόδεικτη: H κρίση στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην Μόσχα να στείλει απρόσκοπτα τις ποσότητες του φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένη με υπογεγραμμένα συμβόλαια και ρήτρες να εξαγάγει στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με κάθε κλιμάκωση στην Ουκρανία να μείνει χωρίς την απαραίτητη ενέργεια για τα εργοστάσιά της και θέρμανση για τις οικίες των πολιτών της.

14.08.2013: ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...

του Σάββα Καλεντερίδη*

Εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε νέο «Περσικό Κόλπο», με την Κύπρο, λόγω της θέσης αλλά και λόγω των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων της, να παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό το νέο ενεργειακό Ελντοράντο. Αναφερθήκαμε επίσης στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιλέξουν η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ να είναι μέσω Τουρκίας, εξέλιξη που θα έχει μόνιμου χαρακτήρα επιπτώσεις στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

15.02.2013: Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ

του Νίκου Λυγερού*
 
Με την ανάπτυξη του θέματος της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να κάνει κινήσεις εντυπώσεων όπου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών παίζουν με τη διγλωσσία τους λες και το θέμα να είναι μόνο και μόνο διπλωματικό. Το αληθινό πρόβλημα όμως παραμένει και είναι απλό: Σιγά σιγά η Κύπρος ξεφεύγει από την τοπική της κρίση και μπαίνει δυναμικά στη διαδικασία της αξιοποίησης της ΑΟΖ της, διότι τα δεδομένα της αλλάζουν καθημερινά και τώρα κοντεύει να έχει πάρει ήδη σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ από την ΑΟΖ της, ενώ δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο της πραγματικής εξόρυξης και βέβαια της εκμετάλλευσης.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια