17.02.2013: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας ''Yedioth Ahronot'', επιτροπή Iσραηλινών επισκέφθηκε δυο φορές την Τουρκία πρόσφατα και συζήτησε με ιθύνοντες στην Άγκυρα το θέμα της κατασκευής αγωγού που θα διέλθει μέσω του τουρκικού εδάφους και θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η τουρκική πλευρά, παρά τους βερμπαλικούς ηρωισμούς και τις αντιεβραικές κορώνες, βλέπει με καλό μάτι την κατασκευή του αγωγού, που θα στοιχίσει 2 δις δολάρια και θα επηρεάσει σοβαρά τις επιλογές της Κύπρου, για τη διάθεση του δικού της φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης. Υπενθυμίζουμε πως έχουμε εκλογές σήμερα στην Κύπρο και σε περίπτωση εκλογής Αναστασιάδη, ο συγκεκριμένος πολιτικός φέρεται να συζητά παραμφερές ενδεχόμενο για το κυπριακό φυσικό αέριο. Ομηρία δηλαδή, και ενεργειακά, από τους ''Αττίλες''...

17.04.2013: ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ

Στην Λεμεσσό στις 18-19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το ενεργειακό συνέδριο κορυφής Ελλάδος - Κύπρου (2nd Annual Cypriot-Greek Oil & Gas 2013 summit). Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι: Σόλων Κασσίνης (διευθυντής ενέργειας του αρμοδίου κυπριακού υπουργείου), Γιάννης Μανιάτης (πρ. υπουργός Ελλάδος αρμόδιος για ενέργεια), Γιώργος Παπαρσένος (πρόεδρος ΔΕΣΦΑ), Νίκος Φαραντούρης (νομικός διευθυντής ΔΕΠΑ), Κώστας Ιωάννου (πρόεδρος ΔΕΦΑ Κύπρου), Σταύρος Καρκαλέτσης (αμυντ. αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.), καθώς και ειδικοί στα ενεργειακά από Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. θα αναπτύξει το θέμα ''Ελλάδα-Κύπρος, προς οικοδόμηση ενός κοινού δόγματος ενιαίου ενεργειακού χώρου''. Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.cgogsummit.com.

 

19.06.2013: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΕΣΦΑ

Προς το τέλος φαίνεται πως βαίνει η όλη διαδικασία για τη ΔΕΣΦΑ, αφού το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κοντά σε συμφωνία για την πώληση  του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, αντί 400 εκατ. ευρώ. Έτσι ολοκληρώνεται μια ενέργεια που και εμείς και πολλοί άλλοι έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις. Γιατί η εξέλιξη αυτή μπορεί να ικανοποιεί τους Αζέρους και αυτούς που βρίσκονται πίσω τους (τους Αμερικανούς δηλαδή), δημιουργεί τις προυποθέσεις όμως για ενεργειακή ομηρία της χώρας μας. Εκτός κι αν κάποιοι σε κυβέρνηση και ΥΠΕΞ, έχουν ενδείξεις για μια στροφή του Αζερμπαιτζάν. Αυτό που μέχρι σήμερα πάντως συμβαίνει, είναι ότι το Αζερμπαιτζάν είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

17.05.2016: ΤΑP KAI ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάει στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη θεμελίωση του έργου του αγωγού TAP. Όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου και οι πρόθυμοι παπαγάλοι αναπαράγουν: «Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του ΤΑP». Και συνεχίζει: «Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για "ευτυχή συγκυρία". Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό "παίκτη" στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη».

19.09.2012: ΓΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΕΣ

του Νίκου Λυγερού*

Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι καθαρά ένα ελληνικό θέμα. Κατά συνέπεια, αφού το θέλουμε πραγματικά, θα τη δημιουργήσουμε. Όποια και να είναι η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο που κατάφερε ήδη να αποδείξει το πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι ότι οι κότες είναι περισσότερες από τα γεράκια. Είναι λοιπόν καλό για όλους να το συνειδητοποιήσουμε, για να προχωρήσουμε ανάλογα δίχως να ποντάρουμε σε ψεύτικες ικανότητες, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα σημεία που διεκδικούμε.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια