19.11.2013: ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ = ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Πολλές πλέον οι ενδείξεις πως ''κάτω από το τραπέζι'' Ισραήλ και Τουρκία συζητούν σχέδια ενεργειακής δοασύνδεσης, παρά την πολιτική εχθρότητα που διανύουν οι σχέσεις τους. Άρθρα όπως των Ν. Μελέτη (ΕΠΙΚΑΙΡΑ), Σ. Καλεντερίδη (ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ), Στ. Καρκαλέτση (ΕΠΙΚΑΙΡΑ) κρούουν τις καμπάνες του κινδύνου, όμως σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ, ο απόλυτος εφησυχασμός! Στην Αθήνα, αντί να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται, ''κυνηγούν τους φασίστες''! Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό που είπε ο ''άνθρωπος της ενέργειας'' στην Κύπρο Σόλων Κασσίνης: ''Σχέδιο αγωγών δικού μας φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας ισοδυναμεί με εθνική προδοσία''. Ακολουθεί άλλη μια σχετική ανάλυση, αυτή τη φορά από το χθεσινό αθηναικό ΒΗΜΑ, του έγκριτου Άγγελου Αθανασόπουλου.

19.12.2012: ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Στάθη Ευσταθιάδη*

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης - και έχει τη σημασία του αυτό - η έναρξη στις αρχές του μήνα των εργασιών της κατασκευής του αγωγού South Stream. Πρόκειται για τον αγωγό που θα φέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη, υπολογίζεται να κοστίσει 16 δισ. δολάρια και το πρώτο σκέλος του θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2016 μεταφέροντας 40 δισ. κυβικά μέτρα αέριο τον χρόνο. Δύο χρόνια αργότερα ο αγωγός θα έχει ολοκληρωθεί και η δυναμικότητά του θα φθάσει τα 63 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που καλύπτει το 22% των αναγκών της Ευρώπης σε ενέργεια.

21.02.2013: ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ

της Ζέτας Ζήκου
 
Τα σχέδια για αγωγούς φυσικού αερίου είναι τόσα πολλά, ώστε είναι αμφίβολο εάν επαρκούν τα υφιστάμενα κοιτάσματα. Π.χ. το περιβόητο αζερικό κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, λέγεται ότι με ρωσική παρέμβαση θα τροφοδοτήσει τον South Stream, εις βάρος του αγωγού Nabucco. Αλλά το κοίτασμα αυτό το διεκδικεί ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για να το μεταφέρει από το Αζερμπαϊτζάν προς την ευρωπαϊκή αγορά από το 2017-2018, την κατασκευή του οποίου υπέγραψαν Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία. Όμως, υπάρχει και ο ανταγωνιστής του, ο αγωγός Nabucco West που κατασκευάζεται από την Τουρκία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με τη συμμετοχή της γερμανικής RWE.

20.03.2013: EΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Μέσα στην μνημονιακή  θύελλα και ενώ Ελλάδα και εσχάτως Κύπρος οδεύουν προς την πλήρη προτεκτορετοποίηση, αναδύεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια η μεγάλη και -φευ- τελευταία ευκαιρία  οικονομικού απεγκλωβισμού  και εθνικής ανόρθωσης. Μιλάμε  για  τον βεβαιωμένο  πλέον  παν-εθνικό ενεργειακό  πλούτο  σε Αιγαίο και Ιόνιο, πέραν των κυπριακών κοιτασμάτων Μένουν  στην περίπτωση των ελλαδικών κοιτασμάτων να προσδιοριστούν με τις κατάλληλες έρευνες τα ακριβή μεγέθη, κατά πρώτον σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για την μεγάλη ευκαιρία,  το  μεγάλο  στοίχημα, και  πρέπει να  κερδηθεί. Ειδάλλως θα κρατήσει πολλά χρόνια η μεταμνημονιακή  άβυσσος, και θα βρεθούμε ως λαός στο ράφι, για να μην πούμε μουσείο,  της ιστορίας.

23.04.2013: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Φαίνεται πως αρχίζουν να τρέχουν ξανά τα πράγματα στην υπόθεση του κυπριακού φυσικού αερίου. Ο αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Σόλωνας Κασίνης, ομιλητής στο συνέδριο Ελλάδος - Κύπρου για την ενέργεια στη Λεμεσσό, όπου συμμετείχε και το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., δήλωσε με σαφήνεια ότι τον ερχόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί ο προσχεδιασμός για την ανέγερση ενεργειακού κέντρου, και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος, οπότε θα διαφανεί ποιοι επενδυτές θα μετέχουν. Το πλέον σημαντικό: Ο Κασίνης προανήγγειλε ότι από πλευράς Λευκωσίας, θα ζητηθεί  εκτός από την Noble η εμπλοκή και άλλων εταιρειών, όπως η Total και η ENI.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια