23.11.2012: ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ

Mιά νέα διάσταση του εμφύλιου στη Συρία δίνουν σήμερα οι αναλυτές του ''Defencenet'', συνδέοντας την στοχοποίηση της Συρίας με μια αποκάλυψη: Ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία είχαν συμφωνήσει στις 25 Ιουνίου του 2011, λίγο πριν ξεκινήσει η εξέγερση, στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα ανεφοδίαζε την Δύση με ιρανικό φυσικό αέριο. Κι αμέσως μετά, εκδηλώθηκε η ''επανάσταση'' κατά του Μπασάρ Άσαντ...

24.11.2012: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...

του Μουράτ Γιετκίν*

Υπήρξε κάποια σύγκρουση στο Ιράκ ή γενικά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή τα τελευταία εκατό χρόνια, που να μην είχε σχέση με τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα; Στο ίδιο το Ιράκ, που ως χώρα ήταν ένα από τα τελικά αποτελέσματα του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου από τη διάλυση της τουρκικής αυτοκρατορίας, δόθηκε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μεσοποταμίας και της Βασόρας, χάρη στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Τότε είχαμε την πρώτη γενιά των πολέμων ενέργειας στην περιοχή. Η δεύτερη γενιά ήταν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και 1960. Λόγω της ισορροπίας του τρόμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης - ο Ψυχρός Πόλεμος - δεν είχαμε τότε απαραίτητα τη μορφή ανοιχτών πολέμων μεταξύ των χωρών. Μια εξαίρεση ήταν οι προσπάθειες των αραβικών χωρών να ''τελειώσουν'' το Ισραήλ, η οποία έληγε με ένα ισχυρότερο Ισραήλ κάθε φορά.

25.05.2013: ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΓΙΑ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ;

Στις 29 Μαΐου, όπως όλα δείχνουν, θα κλειδώσουν οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και θα γνωρίζουμε όλοι στα χέρια ποιας εταιρείας θα καταλήξει η «πολύφερνη νύφη» της ενέργειας για την οποία παίζεται τους τελευταίους μήνες ένα σκληρό επιχειρηματικό και γεωπολιτικό πόκερ. Η τρίτη συνάντηση του Αλεξέι Μίλερ με τον Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά επιβεβαίωσε όχι απλά το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η Gazprom φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ελληνική εταιρεία. Και δείχνει επίσης ότι, εκτός από Κινέζους, και οι Ρώσοι θεωρούν την Ελλάδα πύλη για την Ευρώπη προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ο Μίλερ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν σχετικά με την εγγυητική επιστολή που ζητούνταν και η οποία περιορίστηκε στο 10% του τιμήματος, ενώ ρητά θα προβλέπεται ότι αυτή δε θα καταπέσει σε περίπτωση που χωρίς την υπαιτιότητα του αγοραστή δεν υπάρξει συναλλαγή.

24.11.2013: ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Mετά το ερντογανικό και γνήσια νεοοθωμανικό ''δεν υπάρχει χώρα Κύπρος'', ήρθε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ, με άκρως προκλητικές δηλώσεις, διασυνδέοντας και πάλι την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου με τη λύση του κυπριακού. Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους, έχοντας πλήρη επίγνωση του σε ποιά θλιβερή κατάσταση βρίσκονται - από κάθε άποψη- Ελλάδα και Κύπρος. Σχετικά τοποθετήθηκε με παραγωγή προτάσεων μόνο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Διότι σημασία δεν έχει μόνο να πιστοποιείς τις κινήσεις της άλλης πλευράς, αλλά και να χαράσσεις δική σου πολιτική - έργοις- αντιμετώπισής τους.

25.06.2013: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ > Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Statoil, Socar κ.ά.) ήδη κατέληξε στην απόφασή της, δηλαδή αν ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα είναι ο ΤΑΡ ή ο Nabucco. Οι τουρκόφωνοι Αζέροι, μαζί με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα έχουν αποφασίσει για το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή ο ανταγωνιστής του Nabucco West, θα μεταφέρουν το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Κι αν δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, η απόφαση γέρνει προς τον TAP. Ο Σάλι Μπερίσα (Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία αποτελούν χώρες διέλευσης του TAP) έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP. Στις 28 Ιουνίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια