04.03.2014: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

του Παναγιώτη Τραιανού*

Με την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, αφεντικά του κόσμου έγιναν οι τοκογλύφοι της Νέας Υόρκης, καύσιμο του κόσμου έγινε το πετρέλαιο, και νόμισμα του κόσμου το δολάριο. Συνωμότησαν με το γυφταριό της ερήμου, και ο σχεδιασμός τους ήταν σχεδόν τέλειος. "Πλημμύρισαν" τη Μέση Ανατολή με πετροδολάρια, για να ελέγχουν απόλυτα τα κοιτάσματά της. Βύθισαν τους λαούς της στη φτώχεια και την υπανάπτυξη και έκαναν αμύθητα πλούσιους τους αγράμματους και αστοιχείωτους σεΐχηδες, οι οποίοι ήταν καθαρά υποχείριά τους. Οι λαοί "βυθίστηκαν" στον μεσαίωνα της Σαρία, και οι πλούσιοι "βυθίστηκαν" στα μαξιλάρια των πορνείων της Δύσης. Τα δολάρια πλήρωναν την καταστολή και τον βασανισμό των πληθυσμών, που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει ειρήνη, γιατί απλούστατα η ειρήνη δεν συμφέρει τους τοκογλύφους, οι οποίοι θέλουν να εκβιάζουν τη Δύση με προβλήματα στο θέμα του πετρελαίου.

04.08.2012: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Oι συζητήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, πριν ακόμα υπάρξει αποτέλεσμα από τις έρευνες, έχουν ασφαλώς την αξία τους. Όπως την αξία τους έχουν και οι τοποθετήσεις, πολιτικού χαρακτήρα, για τις προθέσεις κυβερνήσεων και φορέων στο θέμα αυτό. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους πολίτες της χώρας κι αυτό, όπως έχει αναφερθεί, συζητήθηκε και στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου και θεωρούμε πως, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δεν τίθεται θέμα διαμοιρασμού των όποιων εσόδων προκύψουν.

06.12.2012: ENEΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εξέλιξη στον τομέα της σύμπηξης συμμαχιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας στον εν λόγω τομέα. Η εξέλιξη αυτή είναι η ρήξη που φαίνεται να οριστικοποιείται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία για τη συμμετοχή της δεύτερης με ένα ποσοστό της τάξεως του 30% στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», με τη ρωσική υποψηφιότητα να απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους, αν και όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη συνήθως οι λόγοι που υποκρύπτονται είναι και γεωπολιτικοί. Η υποψηφιότητα της γιγαντιαίας ρωσικής Gazprom φέρεται να απορρίφθηκε...

 

05.12.2012: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ''ΑΓΝΟΟΥΣΑΜΕ''

Όταν επί τριετία επιμέναμε στο να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στον ορυκτό πλούτο της χώρας και στα θαλάσσια κοιτάμστα πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτηριζόμασταν γραφικοί και ονειροπόλοι. Κι εμείς και όλοι όσοι, εδώ και δεκαετίες, μιλούσαν για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού πλούτου. Έπρεπε να έρθει το παράδειγμα της Κύπρου και τώρα η έκθεση της ''Deutsche Bank'' που υπολογίζει την αξία κάποιων κοιτασμάτων σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αρχίζει να κινείται δειλά δειλά κάτι. Προσοχή: Το ποσό αυτό αφορά μόνο στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης!

 

08.02.2013: ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Eίναι σαφής πλέον η πρόθεση των Βρυξελλών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου.  Πρόθεση που δεν κρύβεται και όπου κυρίαρχες εδώ θα είναι οι γερμανικές βλέψεις: Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε πριν λίγο να δημιουργηθεί "ειδικός λογαριασμός" όπου θα μπαίνουν τα έσοδα από το κυπριακό φυσικό αέριο, ο οποίος θα ελέγχεται από τους δανειστές. "Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια