02.10.2012: ΒΑΣ. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ > ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Συσσωρευμένη "οργή" από τα οικονομικά μέτρα, ύφεση με νέα μέτρα μέχρι και το 2014, και εσωτερική αναταραχή, "βλέπει" το BBC σε ρεπορτάζ που μεταδίδει από την Ελλάδα την στιγμή που ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης σπάσει την σιωπή του εδώ μετά από αρκετούς μήνες και μιλάει για "νέο εθνικό διχασμό χειρότερο από αυτούς του 1915 και του 1945". "Οι περικοπές το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπάρξει περισσότερη οργή, καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι σήμερα άνεργος'', υποστηρίζει ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές, το 2013 για το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης σε μία δήλωση εξαιρετικής σημασίας και ουσίας εκφράζει την αγωνία του για το που οδηγείται ο τόπος.

02.10.2013: ΤΟ ΜΑΔΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ

του Γιώργου Δουδούμη*

Το περασμένο Σάββατο πρωί μας περίμενε η έκπληξη: Συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της με βάσιμες ενδείξεις και ενδεχομένως αποδείξεις, ότι οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και είχαν τελέσει αριθμό εγκληματικών πράξεων με πιο πρόσφατη τη στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Η Χρυσή Αυγή από το τίποτε εισέβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου εξασφαλίζοντας στις εκλογές του Ιουνίου 2012 ένα εντυπωσιακό ποσοστό ψήφων (6,9%) που την κατέστησε ξαφνικά το πέμπτο (μεταξύ επτά)  σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα με 18 έδρες. Έκτοτε, με βάση τουλάχιστον τα δικά μου κριτήρια, διακρίθηκε κυρίως για την αντιαισθητική της παρουσία, για τη χρήση βίας και απειλών χρήσης βίας, για τη βάναυση και βάρβαρη συμπεριφορά εντός και εκτός κοινοβουλίου, για την προκλητική προβολή εκ μέρους της φασιστικών προτύπων και συμβόλων, αλλά και για κινήσεις τύπου ''Ρομπέν των Δασών''.

03.01.2016: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ

Πολλοί φίλοι του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α μας ρωτούν γιατί πάψαμε να διοργανώνουμε συνέδρια για τα εθνικά θέματα, όπως με επιτυχία πράξαμε σε Ελλάδα και Κύπρο μεταξύ 2010-2013. Απαντούμε και διευκρινίζουμε πως ο λόγος είναι αποκλειστικά οικονομικός. Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. δεν έχει στήριξη από πουθενά, και τα γραφεία μας στο κέντρο των Αθηνών διατηρούνται χάρη στη στήριξη της Εκκλησίας και μόνο, με το χαμηλό ενοίκιο που μας προσφέρει. Ζητούμε την κατανόηση όλων σας, αφού η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματός μας είναι οριακή, και ούτε λόγος μπορεί να γίνει για συνέδρια σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο.

02.12.2014: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

του Γιάννη Κουρριανίδη*

54 μήνες Μνημονίων είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Και κανείς δεν ξέρει πόσοι ακόμη θα ακολουθήσουν, αφού οι νέες ορολογίες που σκαρφίζονται οι εμπνευστές του προδιαθέτουν για μακροχρόνιο ακόμη δέσιμο στην προκρούστεια κλίνη των δανειστών μας. Οι 54 αυτοί μήνες δεν ήταν πολλοί μόνο διότι συσσώρευσαν πολλά βάρη και δυστυχία στην πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως διότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντίδραση στο ξεπούλημα της εθνικής μας κυριαρχίας, στην εξάλειψη κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας και στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας των πολιτών. Οι διέξοδοι για την ανατροπή αυτής της καταστάσεως, όπως ισχύει πάντα εξάλλου, ανιχνεύονται μέσω θεσμικών ή μέσω εξωθεσμικών τρόπων. Οι θεσμικοί έχουν να κάνουν με τα όπλα του πολιτικού συστήματος, δηλαδή με την δύναμη της ψήφου, και οι εξωθεσμικοί με το επαναστατικό δίκαιο.

03.02.2013: Ο ΨΥΧΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Σήμερα δεν υπάρχουν τα πολιτικά ψευτοδιλήμματα του χτες, τα οποία δημιουργούσαν πολιτικούς διαχωρισμούς, δεξιών και αριστερών. Ο διαχωρισμός βρίσκεται ανάμεσα στους πατριώτες και στους νεοφιλελεύθερους. Αυτός ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός διέπει τα περισσότερα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, όπως, ακριβώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Παπαδήμου και ο οποίος βασίζεται στην οικονομική επανάσταση των ελεύθερων αγορών, δηλαδή επιδιωκόμενο είναι ο περισσότερος καπιταλισμός και το λιγότερο κράτος. Αυτό το μόρφωμα πολιτικής έχει ως κεντρική ιδέα να μετατρέψει μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή ένα πόλεμο, σε ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος, εις βάρος των πολιτών, και οι οποίες πραγματοποιούνται από τη στιγμή που έχουν φωλιάσει στο μυαλό των πολιτών, ο φόβος και οι ενοχές. Έτσι, οι πολίτες γίνονται  ανεκτικοί και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται σύντομα.

Subcategories

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ